2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)

A Tasmániában partra vetődött 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin közül 108-nak az életét sikerült megmenteni. A mentőakció résztvevői úgy vélik, hogy már nincs több élő delfin a sziget nyugati partvidékének homokpadjai közt.

Péntek estére már csak egyetlen példány sodródott partra az aznap a mély vízbe visszasegített 20 delfin közül, ami jó arány.

A hatóságok közben lefelé, a korábbi 370-ről 350-re módosították azon nagy testű tengeri emlősök számát, amelyek a maga nemében emberemlékezet óta legsúlyosabb ausztráliai ökológiai katasztrófában biztosan elpusztultak.

A hét folyamán összesen mintegy 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin rekedt a part menti sekély vizekben Tasmánia szigetének nyugati partvidékén.

Hétfőn további, kb. 270 delfint fedeztek fel a Macquarie-öböl három pontján, amelyek egyharmada elpusztult, mire a mentés megkezdődött, szerda reggel pedig újabb 200 delfint vettek észre az első helyszíntől 7-10 kilométerre.

A korábbi legsúlyosabb tömeges delfinpusztulást 1996-ban észlelték Nyugat-Ausztrália tengerpartján, ahol 320 gömbölyűfejű-delfin rekedt a sekély part menti vizekben, ahonnét már nem tudtak visszatérni a nyílt tengerre.

Az ausztrál hatóságok közben már megkezdték a tetemek eltakarítását, amely napokig is eltarthat az időjárás függvényében. Az elpusztult delfineket igyekeznek a tengerben „eltemetni”, a tetemeket az akvakultúrák eszközeinek és szaktudásának felhasználásával, hajókkal vonszolják a mélyebb vizek felé.

Szombatig 15 tetemet sikerült eltüntetni a széles homokos tengerpartról. A még a parton lévő, elpusztult állatokat csoportokba osztva vizesárokkal veszik körül, hogy a tetemek egyben maradjanak, nehogy cápák és más ragadozók feltrancsírozzák őket.

A tömegszerencsétlenség oka nem ismert, de szakértők szerint összefügghet azzal, hogy az érintett cetféle közismerten nagyon társas lény.

A gömbölyfejű-delfinek között nagyon szorosak a családi kötelékek, az állatok akár 1000 fős rajokban is együtt úsznak.

Neked ajánljuk
Szokatlanul sok delfint öltek meg a Feröer-szigeteken a napokban Furcsa delfinpusztulás a holland partoknál Az óceán csodái – 2.rész: Vadász vagy áldozat (természetfilm-sorozat) Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam