2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közös erővel a természetes erdőkért

A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. és a szlovákiai LESY SR két évig dolgozott együtt azért, hogy a homogén, egykorú erdőket őshonos, több fafajból álló, heterogén erdőállományokra alakítsák át; az „Együtt a természetes erdőkért” elnevezésű INTERREG-pályázat keretében erdei játszótereket és tanösvényeket is kialakítottak.

Olyan erdőművelési munkák és erdővédelmi intézkedések valósultak meg, amelyek eredményeképpen az erdő tartósan tudja betölteni a társadalom által igényelt gazdasági, védelmi és közjóléti szerepét.

Az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőterületeken elkezdődött az őshonos erdőket veszélyeztető akácállományok átalakítása, ezekre a területekre természetszerű tölgy- és cserállományok kerültek.

Fotó: erdo-mezo.hu

Az erdőgazdaság szakemberei 11 község határában, mintegy ezer hektáros területet mentesítettek az akácfertőzöttségtől, 46 hektáron több mint 500 ezer cser- és tölgycsemetét ültettek el.

A LESY SR az erdőápolási technológiában speciális megoldásokkal távolította el a nemkívánatos cserjéket és fafajokat, segítve ezzel az őshonos fákat.

Emellett Magyarországon és Szlovákiában erdei játszóterek, új tanösvények, erdei pihenők és kirándulóhelyek létesültek, így a pályázati partnerek bíznak benne, hogy a jövőben mindezeknek köszönhetően élénkül a kirándulási kedv, növekvő számokat mutatnak a közjóléti és turisztikai látogatói adatok az érintett régiókban.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében több mint 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. Területe magában foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot, benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaság által kezelt erdők 64 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. A zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint turisztikai és közjóléti szolgáltatások, stratégiai célja, hogy közelebb vigye a társadalmat az erdőhöz.

A LESY SR Erdőgazdálkodási Állami Vállalatot a Szlovák Földművelésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium alapította, az állami vállalkozás a szlovák erdők közel 45 százalékát kezeli. Magas minőségű erdészeti munkájának elismerése, hogy az általa kezelt teljes erdőterület PEFC- vagy FSC-rendszer szerint tanúsított.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam