2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiterelik a bálnákat egy skóciai tengeröbölből a nagyszabású hadgyakorlat idejére

A szakemberek már egy hónapja megfigyelik az északi kacsacsőrű ceteket a nyugat-skóciai Argyll grófságban lévő Gare Loch öbölben. Ki akarják őket terelni a tengeröbölből, mivel a brit haditengerészet, a NATO és a szövetséges erők közös hadgyakorlatán a hadihajók szonárjának hangja károsítja a tengeri emlősöket.

Európa legnagyobb idei hadgyakorlata, a Joint Warrior nevű szombaton kezdődik és október 15-ig tart, főhadiszállása a Gare Loch partján épült Faslane haditengerészeti támaszponton lesz – adta hírül a BBC News.

A terelést a tengeri állatok megmentését 1988 óta végző alapítvány, a British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) búvárai vezetik. Szóvivőjük elmondta, hogy öt bálnát láttak az öbölben, és néhány betért a közeli kisebb öblökbe is.

Északi kacsacsőrű cetek Fotó: flickr.com

„Nagyon szokatlan, hogy a parti vizekben bukkanjanak fel, de az elmúlt években előfordult, hogy egyes fajok egyedei betértek az öblökbe, köztük a Loch Longba is, de általában minden beavatkozás nélkül távoztak is, valószínűleg sikerült visszatérniük természetes élőhelyükre” – magyarázta.

„A közelmúltban tudtuk meg, hogy egy jelentős hadgyakorlat kezdődik a térségben, és a bálnák nagyon érzékenyek a víz alatti zajokra, ezért aggódunk azok lehetséges hatásai miatt” – tette hozzá.

A Joint Warrior hadgyakorlatban részt vevő hajók Fotó: nato.int

Gavin Lemon, az alapítvány önkéntese elmondta, hogy az állatok egészségesek és jó az állapotuk, ezért fontos az, hogy kitereljék őket az öbölből. Egyikük tűnik csak soványnak, ami nem jó jel. A cetek a helyi halakon élnek, ami nem a normális étrendjük része, de azért táplálják őket. Általában tintahallal táplálkoznak, lemerülve akár ezer méter mélyre is.

„A brit haditengerészet komolyan veszi környezetvédelmi kötelezettségeit, és együttműködik az illetékes brit hatóságokkal a környezeti kockázatok csökkentése érdekében hozott gyakorlati intézkedések meghozatalában és a törvények betartásában” – közölte a védelmi tárca szóvivője.

„A biztonsági ellenőrzések szükséges sorozatát végrehajtjuk, a környezeti kockázatfelméréseket elvégezzük még azelőtt, hogy bármilyen tenger alatti feladatnak nekilátnánk, hogy csökkentsük a tengeri életet érintő lehetséges kockázatokat” – tette hozzá.

Neked ajánljuk
Azonosították a mai bálnák szárazföldi ősét Szokatlanul sok delfint öltek meg a Feröer-szigeteken a napokban Az óceán csodái – 2.rész: Vadász vagy áldozat (természetfilm-sorozat) Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam