2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkeztek a darvak a Hortobágyra (csodás videókkal)

Ahogy a darvak északi költőhelyein hidegebbre fordul az időjárás, útra kelnek, hogy szeptemberben már a Hortobágy pusztáin és halastavain pihenhessenek. A Magyarországra érkező darvak mintegy 95 százaléka hónapokat tölt itt, míg a délebbi területekre továbbállnak.

A Hortobágyi Nemzeti Park címerállatának létszámát szinkronszámlálással rendszeresen figyeli a Természetvédelmi Őrszolgálat. A megfigyelők a látóhatárt felosztják maguk között, majd a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál a húzási útvonalon érkező csapatokat jó megközelítéssel megbecsülik – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A szeptember 24-25-i daruszinkron adatai szerint a korábbi napokban,

az előző évhez hasonlóan, az egyedszám tekintetében ugrásszerű növekedés volt tapasztalható.

Hortobágy törzsterületén idén eddig 95 400 darut számoltak össze a szakemberek. Ez a jelentős egyedszám betudható a sikeres költési évnek és a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződésnek, de várhatóan az újabb lehűlések további magas egyedszámú állományokat késztetnek vándorlásra.

Darvak a Hortobágy felett Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A daru a magyar néphagyomány kiemelt jelentőséggel bíró madara, a daruvonulás pedig az ősz egyik elmaradhatatlan hangulateleme. Valaha hazánkban is rendszeres költőfajnak számított, ám az 1910-es évek óta erre nem volt precedens; majd több mint 100 év után, 2015-ben újra megfigyelték egy darupár költését Magyarországon.

A Hortobágy az európai daruállomány kiemelt fontosságú gyülekezőhelye.

A szeptemberben érkező madarak általában (időjárás függvényében) novemberben hagyják el hazánkat, de egyre többször látni áttelelő csapatokat. A telet Európa déli részén és Észak-Afrikában töltik.

A nálunk megpihenő darvak szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. Innen húznak ki és be, „krúgatva” a V alakot formáló csapataik. A darunéző túrákkal kapcsolatos információk a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján érhetők el.

Aranyos hajnal – Darvak ébredése a Hortobágyon

Elképesztő daruinvázió a gyönyörű Hortobágyon!

Neked ajánljuk
Miért hullatják lombjukat a fák? Hazaért Új-Zélandra az Alaszkában rekedt kis goda Azok a csodálatos darumadarak (képgaléria) Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam