2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás kedvez a talaj­eróziónak

Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Szibériában. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a permafroszt, vagyis az úgynevezett állandóan fagyott talaj olvadása miatt a víz egyre több talajt mos el.

Az erózió mértéke aggasztó – közölték a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet és a Helmholtz Sarkvidék- és Tengerkutató Központ munkatársai. Csak a Szibériában lévő Léna folyó egyik sziklájánál évente 16 méter szakad le a partvonalból.

A klímaváltozás miatt a permafroszt, amely normál esetben egész évben egészen a mélyebb rétegekig fagyott, lassan felolvad.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Ilyen ősi, állandóan fagyott területek elsősorban Kanadában, Alaszkában, valamint Szibéria északi és keleti részén találhatók. Ezekben a talajrétegekben nagy mennyiségű szén-dioxid raktározódik, amely olvadáskor a légkörbe kerül.

A Léna deltájában lévő szikla példájának bemutatásával a tudósok azt szemléltetik, hogy a klíma felmelegedése egész táj­egységeket változtathat meg. A tudósok a Szobo-Szisze-sziget 1,7 kilométer hosszú és 27 méter magas Jedoma nevű szikláját vizsgálták, ahol a permafroszt talaj meredeken a Léna egy mellék­ágába zuhan. Itt különösen nagy talajveszteség figyelhető meg.

Az 1960-as évek közepén a folyó az 1,7 kilométer széles szakaszon évente 5 méter földet hordott el.

A szakértők megállapítása szerint 2015 és 2018 között ez már évente csaknem 16 méter volt. A szikla 1965 és 2018 között, helyszíntől függően, összesen 322–679 métert veszített.

Kanada és Alaszka északi-sarkvidéki partjainál hasonló jelenség figyelhető meg, ahol egyre erőteljesebb hatással vannak a talajra a hullámverések és a folyami áramlatok, elsősorban azért, mert egyre hosszabb ideig tart a meleg évszak.

Ez a cikk és a témában további írások a Magyar Mezőgazdaság 2020/40. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
Rohamléptekben folyik az erdőtelepítés Kínában (videóval) Rohamléptekben folyik az erdőtelepítés Kínában (videóval) Klímaváltozás: új haszonnövények telepítése válik szükségessé Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam