2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket

Egy új kutatás a videójátékoktól kölcsönzött eszköztár segítségével mutatta meg, hogy a korall-lakó halak viselkedésére milyen nagymértékben hat a többi, akár más fajhoz tartozó egyed viselkedése. A szaporodás és túlélés zálogát jelentő információs hálózatok sérülése a  korallokra, illetve a rájuk támaszkodó teljes életközösségre nézve súlyos következményekkel járhat.

Mint mikor éhesen sétálva is elkerüljük az üresen kongó éttermeket, és a tömött asztalok felé vesszük az irányt, a korallzátonyok halai is a többiek viselkedéséből indulnak ki, amikor egy területet biztonságosnak ítélnek a táplálkozásra, vagy éppen menekülőre fogják – derült ki a Wired szerint egy, a halak viselkedését megfigyelő és modellező amerikai kutatásból.

A kutatók első lépésként a videójátékokból kölcsönzött algoritmusok segítségével rekonstruálták az egyes halak elé táruló látványt. Így temérdek adatot gyűjthettek arról, hogy különböző helyzetekben – például egy potenciális veszélyforrás megjelenésekor – hová fordul a halak figyelme.

Azt találták, hogy még a tipikusan magányos, nem rajokban mozgó fajok egyedei is figyelik a többi hal mozgását, és ahhoz igazítják saját viselkedésüket.

És hogy ez a jelenség hogyan hathat vissza az egész élőhelyük sorsára? Az algaevő halak az alga növekedésének kordában tartásával alapvető szerepet játszanak a korallok számára ideális feltételek biztosításában.

Fotó: shutterstock.com

A kutatók által kidolgozott matematikai modell alapján, amely az ilyen élőhelyeket fenyegető veszélyek következményeit szimulálta, a túlhalászat következményeit nem csak az elpusztított halak száma befolyásolja.

Ugyanis az egyedszám hirtelen csökkenésével a megmaradó populáció viselkedése is megváltozik: félénkebbé válnak, és a számukkal indokolhatónál is kevesebb algát fogyasztanak.

Ugyanakkor ha ugyanannyi egyedet fokozatosan, nagyobb időtáv alatt távolítunk el a rendszerből, azzal lehetőséget adunk az alkalmazkodásra, és biztosíthatjuk a korallok fennmaradását. Ez a felismerés a kutatást értékelő szakértők szerint fontos információt jelenthet a fenntartható halászat követelményeinek meghatározásakor.

Neked ajánljuk
Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Lehet, hogy a Föld mélységeiben lévő illóanyagok teszik tektonikailag élő bolygóvá a Földet Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: wired.com
Vissza
Hírfolyam