2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most dőlhet el, hogy az Amazonas megmarad-e esőerdőnek vagy szavannává válik

A határához közelít a dél-amerikai Amazonas annak, hogy kiderüljön: meg tud-e maradni zárt esőerdőnek sajátos élővilággal, vagy szavannává fog-e válni a klímaválság következtében.

A The Guardian által szemlézett tanulmány szerint az esőerdők nagyon érzékenyek a levegő nedvességtartalmának változásaira, így a súlyosbodó erdőtüzek és az elhúzódó aszályok okozta szárazság egyre nagyobb kockázatot jelent a növényekre,

az emiatt kihaló élővilág után pedig a terület inkább csak ritkán fás, főleg füves terület maradhat

számolt be róla a merce.hu.

Légi felvétel az űrből az amazóniai, dél-amerikai tüzek ökológiai katasztrófájáról Fotó: Shutterstock

Ez a fenyegetés eddig is ismert volt, de a tudósok úgy becsülték, az a pont, amikor a táj pusztulása visszafordíthatatlanná válik, még évtizedekre van.

Az új kutatások viszont az mutatják: a globális felmelegedés okozta károk miatt az Amazonas esőerdő 40 százaléka már elérkezett arra a pontra, hogy rövidesen szavannás területté váljon.

Persze, a rossz forgatókönyvig még hosszú évek lefolyása után juthatunk el, de az valóban most dől el, hogy még megállíthatjuk-e ezt a folyamatot.

Bolsonarót, Brazília elnökét már tavaly figyelmeztették arra, hogy felgyorsul a szavannásodás, ha nem szabályozza a fakitermelést és az erdők felégetését. Mégis, az idei tűzesetek az Amazonasban az évtized legsúlyosabbjai, eddig 60 százalékkal növekedett a tűz által sújtott területek mennyisége.

Arie Staal, a kutatás vezetője elmondta, az is veszélyt jelent, hogy bár az esőerdők alapvetően képesek kitermelni saját esőjüket a levelek vízgőzkibocsátásával, a rossz körülmények ezt is megakadályozhatják, ami még inkább hozzájárul a szárazsághoz.

„A szárazabb körülmények nehezebbé teszik az erdőnek, hogy felépüljön, és növelik az ökoszisztéma gyúlékonyságát” – mondta el Staal.

Amint azt a Mércén korábban bemutatták,

az amazóniai esőerdők felégetése rövid távon jó a tőkének, de hosszabb távon mind belehalunk.

Az erdőtől megtisztított földek ugyanis hosszú távon nem hasznosíthatók gazdaságosan. A földművesek 10-15 év után felhagynak a művelésükkel, mivel a gazdáknak a kimerült földek termőre fordításánál sokkal inkább megéri a végtelen erőforrásnak tűnő esőerdőből kihasítani egy újabb darabot, hogy aztán annak kimerülése után még tovább terjeszkedjenek. Ezzel azonban hosszú távon beláthatatlan károkat okoznak.

Neked ajánljuk
Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani A bálnák 40 év után végre visszatérnek a sarkvidéki vizekbe (képgalériával) A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam