2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetet is védik a Paks II. beruházás során, és a város is zöldül

A legtöbb új odúban már másodjára költöttek a madarak az idén annak a programnak a segítségével, amelyik a Paks II. projekt telephelyén élő állatok átköltöztetését célozza. A beruházási területen hüllők, kétéltűek és emlősök is élnek, az azoknak kijelölt menedékhelyek háborítatlanok maradnak az építkezés alatt. A környék madárfajokban kivételesen gazdag, megóvásuk kiemelt feladat.

Odúkkal gondoskodnak a madarakról, hüllőket, kétéltűeket költöztetnek a menedékterületekre, védik az őshonos növényeket a projektben. A természetvédelmet az atomerőmű-beruházás során kiemelt jelentőségű kérdésként kezeli a Paks II. Zrt. – számolt be róla a magyarnemzet.hu.

A megvalósítás az MVM Erbe Zrt. feladata, a munkák elvégzése az előző évekhez hasonlóan idén is folyamatos és eredményes Lenkei István vezérigazgató beszámolója szerint.

A programban menedékterületeket jelöltek ki, ahová a leendő erőmű építési területéről áttelepítik az állatokat. Emellett odúk kihelyezésével madarak megtelepedését segítik elő, hogy a majdani létesítmény területéről átköltözve háborítatlanul élhessenek tovább, majd a kivitelezés után újra elszaporodhassanak a környező zöldterületeken.

Fotó: paks2.hu

A programon belül az apróbb madárfajták az idén már másodjára fészkeltek és költöttek az új helyükön.

A kezdeményezés azért is fontos, mert a környék kifejezetten gazdag madárfajokban: a Magyarországon költő, megközelítőleg kétszáz madárfaj közül a 2020. tavaszi terepbejárások során hatvanhármat figyeltek meg a szakemberek.

Érdekesség a barna kánya és a kabasólyom fészkelése is, valamint az erdei fülesbagoly és a vörös vércse megtelepedése az északi menedékterületen. A beruházási terület szomszédságában a hazánkban fogyatkozó fecskék mindhárom faját megfigyelték, ráadásul a molnárfecskének több százas telepét tartják itt nyilván.

Barna kánya is fészkel a Paks II. beruházás építési területének szomszédságában. A madár új otthona helyszínéül az úgynevezett északi menedékterületet választotta Fotó: paks2.hu

Fészkek és költőládák

Idén is ellenőrizték és javították a korábban kihelyezett odúkat, valamint újakat is telepítettek. Az énekesmadarak fészkelésére alkalmas odúk többsége gazdára talált, a gáthoz közel eső akácosba helyezett költőodúban pedig széncinege költött a szakemberek ottjártakor. Egy kisebb tisztás szélén, hatméteres magasságban baglyoknak készített speciális költőládát szereltek fel.

A déli menedékterületre már az idei év első felében hüllőket és kétéltűeket telepítettek át a hidegvíz- és a melegvíz-csatorna közti szigetről. (A hidegvíz-csatorna a Dunából biztosítja a hűtővizet az erőműnek, a melegvíz-csatornán pedig a felmelegedett víz kerül vissza a folyamba.) A szakemberek arról is gondoskodnak, hogy a telephelyen élő emlősöknek a munkák elkezdésekor lehetőségük legyen a menedékterületre költözni. A növényzet védelmére is kiterjed a program, amelyben a nyílt homokpusztagyep megőrzé­séért az északi menedékterület cserjésedésének megállítását célzó munkát végeznek a szakemberek.

Fotó: paks2.hu

Zöldülő város

Mindemellett Paks városában a zöldítésről is gondoskodnak. Évente 2–300 fával gyarapodik az állomány a város közterüle­tein, nemrégiben pedig 1000 fát Paksra! címmel faültetési akciót hirdetett meg az önkormányzat a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. és a DC Dunakom Zrt. közreműködésével.

A város bel- és külterületén 500 fát ültetnek el, további 500 pedig magáningatlanokhoz kerül a szeptember 30-án lezárt pályázat alapján. Cseresznye-, meggy-, szilva- és kajszibarack-, valamint ezüsthárs-, páfrányfenyő- és juharfacsemetéket ültetnek el november elejéig.

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt a programról szóló tájékoztatón, hogy az atomerőművi projekt zöld ökológiai lábnyomú beruházás, és zöld lehet a város is, ami a közlekedésben már tetten érhető. Vannak elektromos taxik, elektromos kerékpárok, és az első elektromos busz is megérkezett, továbbá a város mellett működik az ország egyik legnagyobb naperőműve.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam