2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdő- és bozóttüzek tombolnak Észak-Izraelben, Galileában

Izraelben az utóbbi napokban rendkívüli hőség tombol, és teljesen kiszáradt a növényzet, mivel legutóbb közel fél éve esett csapadék. Péntek óta helyi tüzekkel is meg kell birkózniuk a lakosoknak és a tűzoltóknak. 

Ötezer embert, a város lakóinak 10 százalékát evakuálták otthonaikból a Názárettől északra lévő Nof Hagalilban, régebbi nevén Názáret Illitben, vagyis Felső-Názáretben.

A tűz károkat okozott legalább hét lakásban, s a város illetékesei több millió sékelre, vagyis több száz millió forintra becsülik a veszteségeket. Néhány, a tűzvész közelében élő ember enyhe füstmérgezést kapott, őket kórházba szállították a mentők.

Az evakuáltakat a helyi Pláza nevű szállodában helyezte el a városháza éjszakára, és segítségükre megnyitottak több közösségi központot is. Egyelőre az idős lakosok napközi otthonában találtak menedékre azok a kitelepítettek, akik éppen karanténban voltak otthonaikban a koronavírus-járvány miatt, mert fertőzöttek voltak, vagy mert érintkeztek azonosított vírushordozókkal. A menedékhelyre kényszerültek vacsorájáról a hadsereg polgári védelmi egysége gondoskodott.

Fotó: socialnews.xyz

A pénteken kitört tüzek nagy részét estére sikerült eloltani, de egy Nof Hagalilnál lévő tűzfészeknél egyelőre nem tudtak megbirkózni a lángokkal az erős szél miatt, noha a tűzoltóság repülőgépeket is bevetett. A szakemberek úgy gondolják, hogy a lecsendesedő légmozgás miatt hamarosan ezen a területen is úrrá lesznek a tűzön.

Nemcsak Názáretnél, Közép-Galileában, hanem a tengerhez közeli részeken, a Karmel-hegységben is kitörtek helyi tüzek pénteken. A 12-es kereskedelmi tévé esti híradása szerint mintegy 250 helyen csaptak fel a lángok az országban uralkodó rendkívüli hőség nyomán, de a legtöbb tüzet gyorsan és sikeresen eloltotta a tűzoltóság.

Izraelben az utóbbi napokban rendkívüli hőség tombol, és teljesen kiszáradt a növényzet, mivel legutóbb közel fél éve esett csapadék.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken sürgős konzultációkat tartott a sokfelé tomboló futótüzek miatt, és közölte, hogy a helyzet romlása esetén nemzetközi segítséget kér.

Neked ajánljuk
Mégsem halt ki az ezüstfejű antechinus Új technológiákat vetnek be a koalák védelmére Rendkívüli állapotot hirdettek Oroszországban a pusztító tüzek miatt Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam