2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható erdőgazdálkodásról fogadott el állásfoglalást az Európai Parlament

A brüsszeli testület képviselői a szektor gazdaságilag életképes és környezetbarát fenntartása mellett az erdőtűz elleni védekezőképesség és a korai jelzési mechanizmusok megerősítésére, illetve az illegális fakitermelés hatékonyabb kezelésére helyezték a hangsúlyt.

A képviselők azt emelték ki, hogy a stratégiának elő kell segítenie az erdők alkalmazkodóképességének növelését a változó éghajlati viszonyokkal szemben, az erdőgazdászoknak nagyobb támogatást kell kapniuk a megelőző intézkedések alkalmazásához, a válságok kezeléséhez és az érintett erdőterületek helyreállításához. A testület emellett

szorgalmazza a fa mint fenntartható építőipari és megújuló nyersanyag szélesebb körű felhasználását, valamint felszólít az illegális fakitermelés elleni küzdelem fokozására, valamint az illegálisan importált termékek hatékonyabb nyomon követésére.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője örömét fejezte ki, hogy a jelentés megerősíti a fenntartható erdőgazdálkodás szerepét. Elmondta: „Magyarország az elmúlt évszázadban csaknem megduplázta erdőterületét. Célunk, hogy az erdőkkel borított területek aránya 2030-ra elérje a 27 százalékot.”

Fotó: Shutterstock

Hozzátette, hogy a biológiai sokféleség hanyatlásának megállítása leghatékonyabban a fenntartható erdőgazdálkodás keretei között valósítható meg. A májusban megjelent bizottsági, biológiai sokféleségről szóló stratégia célkitűzéseinek átfogó hatásvizsgálatára van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ágazati szereplők és a szektor túlzott és indokolatlan terhelése.

Hidvéghi Balázs szerint az elfogadott stratégiából látszik, hogy a képviselők a természetvédelmet a fenntartható erdőgazdálkodás keretén belül látják megvalósíthatónak, a védett területek arányának növelése nélkül. Ez a várhatóan 2023-ban induló új, közös agrárpolitikához szorosan kapcsolódó nemzeti stratégiai tervekben is tükröződne. Az erdőtelepítés és újraerdősítés szintén hangsúlyt kapott, melyekre vonatkozóan a jelentés tartalmazza a magyar kormányzati politika céljait is.

Hidvéghi szerint az Európai Parlament által elfogadott jelentés mindenképpen pozitív, mivel megerősítette az erdők multifunkcionális szerepének jelentőségét.

Az EU területének mintegy 43 százalékát erdők fedik le. Az európai erdők 23 százaléka a Natura 2000 területeken belül található. Az erdők az EU üvegházhatású gázkibocsátásának több mint 10 százalékát nyelik el. Az erdészeti ágazatban mintegy félmillió ember dolgozik, az ágazattal kapcsolatos területeken pedig csaknem 2,6 millió.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Egyszerű és nagyszerű indiai példa az esővíz megőrzésére (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam