2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megváltozott az óceánok áramlata – A vízi örvények mozdítják el a trópusokat

Az USA-ban és Ausztráliában tapasztalható súlyos aszály az első jele annak, hogy a meleg trópusi területek bővülnek az éghajlatváltozás nyomán. Eddig a tudósok nem tudták pontosan megmagyarázni ennek okait, mert elsősorban a légkörben zajló folyamatokra összpontosítottak. Az AWI szakemberei megoldották a rejtélyt: a trópusok riasztó terjeszkedését nem a légkörben zajló folyamatok okozzák, hanem egyszerűen az óceán áramlata.

Bozóttüzek Ausztráliában és Kaliforniában, szárazság és vízhiány a Földközi-tengeren – ilyen események az utóbbi években egyre gyakrabban fordulnak elő. A kutatók ezt annak a ténynek tulajdonítják, hogy úgy tűnik:

az Egyenlítő körüli trópusi területek egyre bővülnek. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az érintett régiók forróbbá és szárazabbá válnak.

A trópusok középső területe nedves és sok csapadékot tartalmaz, míg az északi és déli széle száraz és forró. A klímakutatóknak klímamodelljeikkel eddig nem sikerült végérvényesen reprodukálni és igazolni az északi és a déli féltekén történő egyértelmű elmozdulást.

A valószínű okot a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) fizikusai, Hu Yang és Gerrit Lohmann által vezetett csoport találta meg. Amint az AWI szakemberei a Journal of Geophysical Research Atmospheres című folyóiratban írják,

a terjeszkedés oka nyilvánvalóan az óceán felmelegedéséből adódik.

Eddig a szakértők azt feltételezték hogy a légkörben zajló folyamatok játszották a főszerepet (például az ózonkoncentráció vagy az aeroszolok változása). Lehetségesnek tartották azt is, hogy az évtizedenként előforduló természetes éghajlati ingadozások felelősek a trópusok terjeszkedéséért.

Ezek a felmelegedési minták nagyobb szélességi körökre tágítják a trópusi melegvíz-zónát és a kapcsolódó szubtrópusi éghajlati zónát. Az északra eső régió felmelegedése a visszahúzódó jéggel való erős felmelegedésnek köszönhető Forrás: Alfred Wegener Intézet/Gerrit Lohmann

A modellszámítások azt mutatják, hogy mind az északi, mind a déli féltekén a nagyméretű óceáni áramlások jelentik a fő hajtóerőt. Ezek az óceáni áramlatok sok száz kilométer széles vízi örvények, amelyek lassan köröznek. Különösen a Csendes-óceánról ismerhetjük őket, mert az óceánokban úszó műanyaghulladék koncentrálódik bennük.

„Mivel ebben a régióban az áramlások különösen erőteljesen hozzák össze a víztömegeket, a szubtrópusi óceán felszíne itt könnyebben felhalmozza a hőt, mint más tengeri régiókban – akárcsak a műanyag esetében”

– mondja Lohmann.

A szubtrópusi óceánnak ez a felmelegedése oda vezet, hogy a régiói kibővülnek, és ez a trópusok északi vagy déli terjeszkedésének a kiváltó oka. A két tudós szerint az emberek eddig azt feltételezték, hogy a légkör összetett változásai okozzák a változást, ám valójában egy viszonylag egyszerű mechanizmusról van szó.

A két tudósnak az óceáni örvényekre vonatkozó adatok, a tenger hőmérsékletéről mért értékek, valamint műholdas adatok voltak a segítségükre, melyek jelezték, hogy az óceáni örvények fokozódnak, és egyre melegebbek. „Ez adta az ötletet nekünk, hogy ez döntő szerepet játszhat a trópusok terjeszkedésében” – mondja Hu Yang.

Az AWI szakértőinek igazuk volt. Eredményeik tökéletesen illeszkednek az aktuális trópusi kiterjedés valós megfigyeléseihez és méréseihez.

Ahogy a valóságban, a két tudós éghajlati modellje is azt mutatja, hogy az északi trópusok északabbra, délen délebbre, a pólusok felé terjeszkednek. Délen a hatás még erősebb, ami annak köszönhető, hogy az óceán ott több területet foglal el, mint északon.

Gerrit Lohmann nem tudja biztosan megmondani, hogy az aszályokat Ausztráliában, Kaliforniában vagy a Földközi-tengeren a trópusok kiterjedése okozta-e. Mint mondja,  feltételezhető, hogy az óceáni áramlatok és a trópusok kiterjedése valószínűbbé teszi az aszályokat és a ciklonokat.

Neked ajánljuk
Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: awi.de
Vissza
Hírfolyam