2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Főleg a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák megkétszereződése

Az ENSZ katasztrófakockázat-csökkentési irodájának (UNSDIR) friss értékelése szerint a 2000 és 2019 között regisztrált 7348 természeti katasztrófa több mint 1,2 millió ember halálát okozta, valamint 3000 milliárd dollár anyagi kár is keletkezett.

A jelentés szerint az utóbbi szám jóval magasabb lehet, mivel számos – főleg ázsiai és afrikai – ország nem hozza nyilvánosságra az erről szóló adatokat.

A legtöbb természeti katasztrófát Kínában (577), az Egyesült Államokban (467), Indiában (321), a Fülöp-szigeteken (304) és Indonéziában (278) jegyezték fel.
A halálos áldozatok száma nem emelkedett számottevően az 1980 és 1999 közötti időszakhoz képest, amikor nagyjából 3700 természeti katasztrófát regisztráltak. Az ezek által érintett emberek száma ugyanakkor 3,25-ről 4,2 milliárdra nőtt.

Leggyakoribbnak az áradások és a viharok számítottak a vizsgált időszakban. A világszervezet szakértői úgy látják, hogy a következő évtizedben majd a hőhullámok jelentik a legsúlyosabb problémát, különösen a szegény országokban.

Fotó: undrr.org

„A koronavírus-járvány ráirányította a kormányok és a közvélemény figyelmét a kockázatokra. Látható, hogy noha a Covid–19 rossz, a klímavészhelyzet még rosszabb lehet” – mondta az UNSDIR főtitkára.

„Szándékosan destruktívak vagyunk. Ez az egyetlen következtetés, amelyet levonhatunk az elmúlt húsz évet vizsgálva” – tette hozzá Mami Mizutori, egyebek mellett a korai előrejelző rendszerek fejlesztésére szólítva fel a nemzetközi közösséget.

Neked ajánljuk
Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Eltűnhetnek az ősz megszokott színei? A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam