2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 12 ezer kilométert repült megállás nélkül egy kis goda

Világrekordot állított fel egy kis goda, amely több mint 12 ezer kilométert repült megszakítás nélkül Alaszkától Új-Zélandig 11 nap alatt. A kis goda (Limosa lapponica) egy szalonkaféle, amely hatalmas távolságokat tesz meg vonulása során. A madárfajnak olyan az aerodinamikai felépítése, akár egy vadászgépnek.

A madár szeptember 16-án kelt útra Alaszka délnyugati részéből és 11 nappal később érkezett meg egy Auckland közelében fekvő öbölbe. Útja során az óránként 88 kilométeres sebességet is elérte – számolt be róla a The Guardian.

A 4BBRW elnevezésű, meggyűrűzött hím madár repülését műholddal követték nyomon, a hátára erősített eszköz segítségével. További három kis godával együtt kelt útra, miután két hónapig kagylókkal és férgekkel táplálkozott.

A hím kis goda, amelynek súlya 190–400 gramm között mozog, egy hosszú repülés előtt akár meg is duplázza méretét, de arra is képes, hogy csökkentse belső szervei méretét, és ezzel a terhet.

Alaszkát elhagyva a madarak délre tartottak az Aleut-szigetek és a Csendes-óceán fölött. Az utat az erős szél hátráltatta, Ausztrália felé terelve a madarakat.

A műholdas nyomkövetés szerint a madár 12 854 kilométert repült, de a kutatók úgy vélik, a megtett távolság a hibákat kiküszöbölve valójában 12 200 kilométer körül lehetett. A korábbi rekordot, 11 680 kilométer megszakítás nélküli megtételével, 2007-ben állította be egy madár.

Fotó: Shutterstock

Jesse Conklin, a madarak hosszú távú vándorlását tanulmányozó Global Flyway Network kutatója szerint

ezek a madarak tudják, hogy merre járnak a bolygón, „úgy tűnik, van egy fedélzeti térképük”.

Nap nap után repülnek a nyílt víz felett a Csendes-óceán közepén, ahol egyáltalán nincs föld. Aztán eljutnak Új-Kaledóniába és Pápua Új-Guineába, ahol elég sok sziget van, és úgy tűnik, hogy amint meglátják a földet, eszükbe jut, hogy

„hú, el kell kezdenem kanyarodni, különben elmulasztom Új-Zélandot”.

A tudósok nem biztosak benne, de úgy vélik, a hosszú út alatt a madarak nem alszanak.

„Olyanok, mint egy sugárhajtású vadászgép. Hosszú, hegyes szárnyak és igazán letisztult kialakítás, amely rengeteg aerodinamikai potenciált kínál számukra” – magyarázta Conklin.

A rekorder madarat 19 társával együtt jelölték meg és szerelték fel műholdas jeladóval 2019-ben, Auckland közelében. A kis godák várhatóan márciusban indulnak majd vissza, átrepülnek Ázsia felett, és egy hónapig a Sárga-tengernél táplálkoznak, mielőtt visszaérkeznének Alaszkába.

Neked ajánljuk
Nagyvárosi madarak (rövidfilm) A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Folytatódik a településfásítási program Egy estére akár biokutatók is lehetünk Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam