2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában

„Katasztrófa szemtanúi vagyunk” – kongatta meg a vészharangot Instagram-üzenetében az Ocean Conservation Namibia (OCN), amely szerint idő előtt született és csaknem azonnal elpusztult fókabébik tetemeiről van szó.

Az OCN természetvédelmi szervezet által készített drónfelvételeken látszik, hogy halott kisfókák ezrei hevernek szerteszét a tengerparton a fókatelepeiről és delfiniskolájáról híres, a turisták körében kedvelt Pelican Point-félszigeten.

Korábban is minden évben megfigyeltek néhány nőstényt, amely megfelelő mennyiségű élelem vélt hiányában megszabadult magzatától, de ilyen méretű tömeges vetélés még nem történt – állítja az Ocean Conservation Namibia.

A namíbiai halászati minisztérium is megerősítette a fókavetélések „abnormálisan nagy” számát, de nem közölt konkrét adatokat, és a jelenségre sem tudott magyarázatot adni.

A drónfelvétel, rajta pirossal bekarikázva az elpusztult kisfókák Forrás: ocnamibia.org

Az OCN szerint a tömeges vetélés legvalószínűbb oka, hogy a félsziget térségéből valamiért eltűntek a halak, amelyek a fókák fő táplálékát jelentik, de lehet szó mérgezésről vagy betegségről is.

A civil szervezet és a minisztérium együtt keresi a magyarázatot a fókapusztulásra. A boncolás során kinyert szövetmintákat a Dél-afrikai Köztársaságba küldik vizsgálatra, mert Namíbia nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

Az éhezés verzióját alátámasztani látszik, hogy az érintett populáció egyedei kissé soványnak látszanak más fókatelepek lakóihoz képest. Hasonló tragédia történt 1994-ben, amikor éhínség miatt a Pelican Point fókapopulációjának egyharmada pusztult el.

Neked ajánljuk
Nőtt a fókapopuláció a Watt-tengernél Sok a fóka a Temzén, vagyis egészséges a folyó (videóval) A költési időszaknak vége, ezért látunk kevesebb madarat augusztusban Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam