2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan csapatokba állnak a túzokok Dévaványa térségében (képgalériával)

Az ősz beálltával a Körös–Maros Nemzeti Park dévaványai-ecsegi puszták részterületén élő vad túzokok is lassan csapatokba állnak. Esetenként már harminc vagy annál is több egyed mozog együtt a határban.

A túzokkakasok már a dürgési időszak után kisebb csapatokban élik mindennapjaikat. A tojók azonban ekkor még a fiókaneveléssel vannak elfoglalva. Később ők is elkezdenek ismerkedni a közelükben tartózkodó más tojókkal és azok fiókáival, s velük alkotnak 6-10 példányos csapatokat – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park honlapján.

Túzokok a Körös–Maros Nemzeti Park dévaványai-ecsegi pusztáin Fotó: kmnp.hu/Janó Gizella

Október elejére a tojók és a fiókák csapatokba állása felgyorsult, a nemzeti park munkatársai már 30 példányt is láttak együtt mozogni a lucernaföldeken. Ahogy közeledünk majd a tél felé, úgy duzzadnak egyre népesebbre, akár kétszáz példányosra is a túzokcsapatok. A téli hidegben a tojók és a kakasok csapatai is összeolvadnak, de érdekes módon sohasem keverednek teljesen össze, a nagy csapat egyik oldalán mindig a tojók, a másikon a kakasok tartózkodnak.

Telki, 1973. július 1.: Kézből etetik a szelíd túzokokat a telki Vadbiológiai Állomáson
Fotó: MTI/Kozák Albert
1986. július 25.: Túzokcsibéket etet a Dévaványai Tájvédelmi Körzet egyik munkatársa. A túzokrezervátumban mesterségesen szaporították a hazai túzokállományt. A fotó készültekor 2961 példányt tartottak számon hazánkban, közülük 1063 élt a rezervátumban
Fotó: MTI/B. Fazekas László

Dévaványa térségében a tavaszi szinkronszámláláskor 439 túzokot regisztráltak. Mivel idén a többi földön fészkelő fajhoz hasonlóan a túzokoknak is kedvezett az időjárás, így a szaporulat szépen alakult.

Neked ajánljuk
Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Jön a Magyar Nemzeti Parkok Hete, a legnagyobb ökoturisztikai program Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: kmnp.hu
Vissza
Hírfolyam