2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

A tanzániai hatóságok szerint péntekre sikerült megfékezni az Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón tomboló erdőtüzet, amely a hegyet is magába foglaló nemzeti park területének 5 százalékát perzselte fel.

„A tűzvész kezdete óta végzett megfeszített munka eredményeként ellenőrzés alatt tartjuk a tüzet, amely 95,5 négyzetkilométeren pusztította el a növényzetet” – közölte pénteken délután a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA).

A tűz a hegyet megmászó turisták Whona nevű pihenőhelyén, 3000 méteres magasságban keletkezett egy hete, vasárnap este, egyelőre ismeretlen okból. A növényzeten kívül a lángok martaléka lett 12 kunyhó, két nyilvános illemhely és egy napenergia-berendezés, amelyet a hegymászók használnak – közölte a hatóság.

A magasság és a domborzati viszonyok miatt a bozóttűz nagy kihívások elé állította az oltásán fáradozó félezer tűzoltót és önkéntest. A lángok ellen egy helikoptert is bevetettek.

A hatóságok szerint a tűz nem okozott fennakadást az 5895 méter magas Kilimandzsáró idegenforgalmában. A világ legmagasabb önmagában álló hegyét, Tanzánia szimbólumát évente 50 ezer turista mássza meg.

Fotó: youtube.com

Neked ajánljuk
Miért verik a gorillák a mellkasukat? Óriási homokvárral csábítják költésre a partifecskéket Britanniában (videóval) Egy nagy vulkánkitöréshez hasonló mennyiségű füstöt juttattak a sztratoszférába az ausztrál bozóttüzek Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam