2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készül a magyarországi poloskatérkép – mindenki segíthet

Ismét ellepték az országot a poloskák, ellenszerük nincs, de annyit tehetünk, hogy adatot szolgáltatunk a poloskatérkép elkészítéséhez.

Bár a nyári időszakban is találkozhatunk poloskákkal otthonainkban, haszonnövényeinken, nagy tömegben most fordulnak elő Tóth Levente, a Sokk a rovar nevű Facebook-oldal munkatársa szerint – számolt be róla az InfoRádió honlapja.

Oldalukon jelenleg is zajlik az adatgyűjtés az invazív címeres poloskák előfordulásáról: a kérdőív az észlelő lakhelye mellett az észlelések gyakoriságát, a poloskák megjelenésére általa jellemzőnek ítélt időszakot rögzíti, és fényképek segítségével pontosítja azt is, milyen poloskák jelenlétét tapasztalja.

„Három fajról beszélhetünk, amely Magyarországon különböző mértékben elterjedt: az ázsiai márványpoloskáról, a zöld vándorpoloskáról és a nyugati levéllábú poloskáról”

– mondta el Tóth Levente az InfoRádiónak.

Fotó: Facebook

A kinyert adatokból hőtérképszerű vizualizációt készítenek majd, és ha sikerül megfelelő mennyiségű adatot begyűjteniük, az reprezentatívvá teszi a gyűjtést, még akkor is, ha esetleg területileg nem is sikerülne elérni ezt a célt.

„Azt tervezzük, hogy október közepéig gyűjtjük az adatokat, azt jósolom, nem lesz olyan terület Magyarországon, ahonnan nem kapunk adatot. A térkép meg tudja majd mutatni azt, hogy hol és melyik faj mennyire elterjedt” – mondta el Tóth Levente, és reményei szerint a kutatókat is segítheti majd az adathalmaz például annak leírásában, hogy milyen életkörülmények közt tudnak legjobban elterjedni ezek az invazív rovarok.

Behurcolt kellemetlenkedő

A poloskát az ember hurcolta be hazánkba. Bár konkrét kárt nem tesz bennünk vagy lakókörnyezetünkben, együtt élni vele igen kellemetlen. A lapos testű állat kis réseken keresztül is képes bejutni otthonainkba, amikor télire meleg menedék után néz. Legbosszantóbb tulajdonsága a bűz, amelyet a test szétroppantását követően maga után hagy. A poloska elleni védekezés nehézkes: szóba jöhet esetleg olyan kártevő meghonosítása, amely veszélyes rá, de ezzel akár egy másik, újabb invazív fajt is magunkra szabadíthatunk.

Neked ajánljuk
Eltűnhetnek az ősz megszokott színei? Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja Így tarthatod távol a poloskákat vegyszerek nélkül Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam