2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készül a magyarországi poloskatérkép – mindenki segíthet

Ismét ellepték az országot a poloskák, ellenszerük nincs, de annyit tehetünk, hogy adatot szolgáltatunk a poloskatérkép elkészítéséhez.

Bár a nyári időszakban is találkozhatunk poloskákkal otthonainkban, haszonnövényeinken, nagy tömegben most fordulnak elő Tóth Levente, a Sokk a rovar nevű Facebook-oldal munkatársa szerint – számolt be róla az InfoRádió honlapja.

Oldalukon jelenleg is zajlik az adatgyűjtés az invazív címeres poloskák előfordulásáról: a kérdőív az észlelő lakhelye mellett az észlelések gyakoriságát, a poloskák megjelenésére általa jellemzőnek ítélt időszakot rögzíti, és fényképek segítségével pontosítja azt is, milyen poloskák jelenlétét tapasztalja.

„Három fajról beszélhetünk, amely Magyarországon különböző mértékben elterjedt: az ázsiai márványpoloskáról, a zöld vándorpoloskáról és a nyugati levéllábú poloskáról”

– mondta el Tóth Levente az InfoRádiónak.

Fotó: Facebook

A kinyert adatokból hőtérképszerű vizualizációt készítenek majd, és ha sikerül megfelelő mennyiségű adatot begyűjteniük, az reprezentatívvá teszi a gyűjtést, még akkor is, ha esetleg területileg nem is sikerülne elérni ezt a célt.

„Azt tervezzük, hogy október közepéig gyűjtjük az adatokat, azt jósolom, nem lesz olyan terület Magyarországon, ahonnan nem kapunk adatot. A térkép meg tudja majd mutatni azt, hogy hol és melyik faj mennyire elterjedt” – mondta el Tóth Levente, és reményei szerint a kutatókat is segítheti majd az adathalmaz például annak leírásában, hogy milyen életkörülmények közt tudnak legjobban elterjedni ezek az invazív rovarok.

Behurcolt kellemetlenkedő

A poloskát az ember hurcolta be hazánkba. Bár konkrét kárt nem tesz bennünk vagy lakókörnyezetünkben, együtt élni vele igen kellemetlen. A lapos testű állat kis réseken keresztül is képes bejutni otthonainkba, amikor télire meleg menedék után néz. Legbosszantóbb tulajdonsága a bűz, amelyet a test szétroppantását követően maga után hagy. A poloska elleni védekezés nehézkes: szóba jöhet esetleg olyan kártevő meghonosítása, amely veszélyes rá, de ezzel akár egy másik, újabb invazív fajt is magunkra szabadíthatunk.

Neked ajánljuk
Elkészült Magyarország poloskatérképe Elkészült Magyarország poloskatérképe Csak egy palackra vagy a saját poloskacsapdától Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam