2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Szarvasbarát” zacskókkal óvják az állatokat a műanyagszeméttől Japánban

A Vakakusza-hegy lábánál elterülő Nara Parkban több mint 1200 szikaszarvas bóklászik szabadon. Az állatokat élő nemzeti természeti kincsként tartják számon. A japánok most „szarvasbarát” zacskókkal akadályozzák meg, hogy a szikaszarvasok veszélyes műanyagszeméttel töltsék tele a gyomrukat.

A közparkba érkező diák- és turistacsoportok meg is etethetik az állatokat a helyben vásárolható szarvaskeksszel (sika-szembei). Ezt a cukormentes csemegét műanyag csomagolás nélkül árulják, azonban sok látogató másfajta ennivalóval is megkínálja a szarvasokat, a csomagolásokat pedig eldobálják a parkban – írja a BBC hírportálja.

A szarvasok kiszagolják a zacskókat, azt hiszik, hogy ennivaló, és megeszik. Tavaly az egyik állat gyomrában több mint 4 kilogramm szemetet találtak.

A Nara Park lakói és vendégei Fotó: wikipedia.org

Miután néhány narai lakos tudomást szerzett arról, hogy a szarvasok elpusztulnak a tévedésből lenyelt szeméttől, előrukkoltak a „szarvasbarát” zacskó ötletével.

A papíripari vállalkozást vezető Nakamura Takasi szerint olyan papírzacskót készítettek, amely újrahasznosított tejesdobozból, valamint a szarvasok csemegéjében is megtalálható rizskorpából készült. Eddig nagyjából 3500 papírzacskót adtak el Narában, egyebek között a város turisztikai hivatalának, egy helyi banknak és egy gyógyszertárnak.

A szarvasokat védő papírzacskók Fotó: asahi.com

Az Aszahi Sinbun című japán lap internetes oldala szerint a 100 jenbe (290 forintba) kerülő zacskókat a japán élelmiszer-kutatási laboratórium is tesztelte és fogyasztásra alkalmasnak ítélte.

Neked ajánljuk
Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt Az eltűnés dalai a legnagyobb popsztárok slágereinél is népszerűbbek (hangfelvétellel) Gorillák a ködben (életrajzi film) Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam