2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

Az emberekre támadó cápafajok nagyon érzékenyek a víz hőmérséklet-változására, és a halakat követve olyan partokhoz is közel úsznak, ahol eddig nem nagyon fordultak elő.

Ausztráliában kimagaslóan sok halálos cápatámadás történt idén októberig. Hét ember veszett oda, míg 2019-ben egy áldozatot sem követelt cápatámadás. 86 éve nem halt meg ennyi ember Ausztráliában cápák miatt – számol be a CNN Climate híréről a hvg.hu.

Szakértők szerint nem árt az óvatosság, mivel a klímaváltozásnak és a globális felmelegedésnek köze lehet a cápatámadásokhoz, Ausztrália délkeleti része ráadásul a globális átlagnál négyszer gyorsabban melegszik.

Az egyre melegebb (és savasabb) víz hatással van a teljes óceáni ökoszisztémára, a tengerek élőlényei pedig próbálnak alkalmazkodni. A halak is megjelennek olyan helyeken, ahol eddig nem, és a viselkedésüket is befolyásolja a változó környezet.

Fotó: Shutterstock

Ebből kifolyólag a cápák is követik a számukra táplálékul szolgáló halakat, és jóval közelebb úszhatnak az emberek által látogatott tengerpartokhoz.

Ugyanakkor a szakértők azt sem zárták ki teljesen, hogy más okok is vezethettek a tragédiákhoz, de rámutattak: az a három cápafaj, amelynek egyedei embert is öltek idén, különösen érzékenyek a víz hőmérséklet-változására.

Neked ajánljuk
Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) A „veszélyben lévő” világörökségi helyszínek közé kerülhet az ausztrál Nagy-korallzátony A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam