2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

Az emberekre támadó cápafajok nagyon érzékenyek a víz hőmérséklet-változására, és a halakat követve olyan partokhoz is közel úsznak, ahol eddig nem nagyon fordultak elő.

Ausztráliában kimagaslóan sok halálos cápatámadás történt idén októberig. Hét ember veszett oda, míg 2019-ben egy áldozatot sem követelt cápatámadás. 86 éve nem halt meg ennyi ember Ausztráliában cápák miatt – számol be a CNN Climate híréről a hvg.hu.

Szakértők szerint nem árt az óvatosság, mivel a klímaváltozásnak és a globális felmelegedésnek köze lehet a cápatámadásokhoz, Ausztrália délkeleti része ráadásul a globális átlagnál négyszer gyorsabban melegszik.

Az egyre melegebb (és savasabb) víz hatással van a teljes óceáni ökoszisztémára, a tengerek élőlényei pedig próbálnak alkalmazkodni. A halak is megjelennek olyan helyeken, ahol eddig nem, és a viselkedésüket is befolyásolja a változó környezet.

Fotó: Shutterstock

Ebből kifolyólag a cápák is követik a számukra táplálékul szolgáló halakat, és jóval közelebb úszhatnak az emberek által látogatott tengerpartokhoz.

Ugyanakkor a szakértők azt sem zárták ki teljesen, hogy más okok is vezethettek a tragédiákhoz, de rámutattak: az a három cápafaj, amelynek egyedei embert is öltek idén, különösen érzékenyek a víz hőmérséklet-változására.

Neked ajánljuk
A koalák védelmét szolgáló országos stratégiát hirdetett az ausztrál kormány Elszabadult lazacok veszélyeztetik Tasmania vizeinek élővilágát Rekordkiterjedésű volt az ausztráliai bozóttüzek füstje Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam