2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával)

A huszonhét éves, három méter magas és öt tonna súlyú, Jack névre keresztelt tenyészbika korábban már élt a sóstógyógyfürdői állatparkban. A park két évvel ezelőtt, az Európai Fajmegőrzési Program keretében kölcsönadta a bázeli állatkertnek. Európa legnagyobb afrikai elefántbikáját már a látogatók is láthatják.

Jacknek és itteni párjának, a tizenkilenc éves, korábban Svédországban élő Kwanzának 2015-ben és 2018-ban született két borja. A bikát a fajmegőrzési program koordinátorai az újabb szaporulat szándékával helyezték vissza Svájcból Nyíregyházára.

Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta: mivel a szállítás bonyolult ilyen állatok esetében, a park Európa legrutinosabb állatszállítóját kérte fel a feladatra. Bázelben speciális elefántszállító ládába helyezték el az állatot, majd ezt tették fel egy kamionra, amely egy nap alatt teljesítette a svájci város és Nyíregyháza közötti távolságot.

Ormányát az állatszállító konténerből kidugva Jack megszagolja korábbi gondozója kezét a Nyíregyházi Állatparkban 2020. október 22-én
Fotó: MTI/Balázs Attila

Nyíregyházára érkezve már nagyon morcos volt az elefánt, szeretett volna kiszállni a ládájából, de amikor meghallotta és megismerte korábbi gondozóinak hangját, megnyugodott, a vezényszavakra elhagyta a konténert, és elfoglalta régi szállását. Amint újból megszokta belső és külső kifutóit, megkezdődik az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával.

Daru emeli a kifutóba az állatszállító konténert, benne Jackkel, a Nyíregyházi Állatparkban 2020. október 22-én
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az elefántházban felkészültek az ereje teljében lévő bika érkezésére, az épületben külön bikabiztos részt alakítottak ki. A készültség nem véletlen: a felnőttkorba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le, ilyenkor a tesztoszteronszintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat. A minimum három héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot levezénylésére felkészültek az állatpark szakemberei.

Jack, Európa legnagyobb afrikai elefántbikája (Loxodonta africana) a három napos szoktatási idő után kilép az elefántházból a kifutóba a Nyíregyházi Állatparkban 2020. október 25-én Fotó: MTI/Balázs Attila

Jack érkezésével újra kiegészült az afrikai elefántok (Loxodonta africana) tenyészcsordája, az ivarérett bika mellett két nőstény és két borjú él Nyíregyházán. Gajdos László ezzel kapcsolatban megjegyezte, a remények szerint jövő tavasszal ismét „egymásra talál” Kwanza és Jack, szerelmükből pedig újabb utódot remélnek a szakemberek.

Jack a kifutójában a Nyíregyházi Állatparkban 2020. október 25-én
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él. Magyarországon az afrikai faj csak itt látható, Európában pedig csak négy állatkert tart egyszerre ázsiai és afrikai elefántfajt.

Neked ajánljuk
Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak Fordulóponthoz ért az európai újautó-piac? A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam