2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japánban 13 670 medveészlelést regisztráltak fél év alatt

Japánban az elmúlt hat hónapban – áprilistól szeptemberig – 13 670 medveészlelést regisztráltak, többet, mint 2016 hasonló időszaka óta bármikor. Szakértők szerint a medvék a nekik táplálékot adó fák gyenge idei termése miatt közelíthetik meg a lakott településeket.

A tokiói környezetvédelmi minisztérium azután tette közzé az adatokat, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a szigetországban a medve-ember találkozások, amelyek közül némelyik végzetes volt. Októberben két idős nő vesztette életét medvetámadásban. Ugyanebben a hónapban három medvét lőttek le Isikava tartományban, közülük kettő emberekre támadt, egy harmadik pedig behatolt egy bevásárlóközpontba.

Az incidensek megszaporodása nyomán közös tanácskozást tartott a környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium, valamint a rendőrség. A hatóságok védelmi intézkedések meghozatalára bátorítják az érintett önkormányzatokat.

Örvösmedve (ázsiai fekete medve) Fotó: Shutterstock

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a szokásosnál több medvét láttak a nyáron az országban, holott az észlelések növekedése ősszel szokott jelentkezni, és ez trendváltozást jelent. Szakértők szerint a medvék a nekik táplálékot adó fák gyenge idei termése miatt közelíthetik meg a lakott településeket.

Japán fő szigetén, Honsún az örvösmedve (ázsiai fekete medve) honos, míg az északi Hokkaido szigetén barnamedvék élnek.

Neked ajánljuk
Pályázati segítségnyújtás a felelős állattartáshoz Megmentették a végső kihalástól a nyergeskenguruk egy populációját A Fuji és a felhők (képgaléria) 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam