2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötszáz méter magas korallképződményt fedeztek fel az ausztráliai Nagy-korallzátonyon (videóval)

Tengerkutatók legutóbb 120 éve bukkantak eddig ismeretlen, önmagában álló óriási korallképződményre a térségben.

Az újonnan felfedezett korallzátony 500 méter magas, vagyis magasabb, mint a New York-i Empire State Building vagy a Kuala Lumpur-i Petronas felhőkarcoló – közölte a Schmidt Ocean Institute alapítvány.

A Falkor kutatóhajón dolgozó tudósok, akik egy éven át kutatják a tengert Ausztrália körül, egy hete bukkantak az óriási korallzátonyra, amelyet egy interneten élőben közvetített merülésen tekintettek meg közelről is vasárnap.

A korallzátony 1,5 kilométer széles a talapzatánál, csúcsa pedig 40 méterrel a tengerszint alatt végződik. A térségben legutóbb 120 éve fedeztek fel és mértek le hét önmagában álló korallzátonyt.

Az intézet egyik munkatársa, Mardi McNeil áttekintést nyújt az utazási célokról a Falkor kutatóhajón dolgozó legénység számára Fotó: schmidtocean.org

„A váratlan felfedezés megerősíti, hogy óceánjainkban továbbra is találunk ismeretlen képződményeket és új fajokat, és a modern technológiáknak köszönhetően most minden korábbinál jobb lehetőségeink vannak a felfedezésükre” – mondta Wendy Schmidt, az intézet egyik alapítója.

Videó az újonnan felfedezett korallképződményről Fotó: Schmidt Ocean/YouTube

A Great Barrier Reef, azaz a Nagy-korallzátony a világ legnagyobb, 344 ezer négyzetkilométeres korallzátony-rendszere, valamivel nagyobb, mint Olaszország.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam