2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyosan veszélyeztetett békaporontyok születését ünnepli a Chilei Nemzeti Állatkert

Egy súlyosan veszélyeztetett békafaj, a Telmatobius dankoi tavaly megmentett maroknyi egyedének nemrég világra jött 200 utódját ünnepli a santiagói Chilei Nemzeti Állatkert.

Az apró, sötét foltos békáknál október 11. és 12. között történt meg a peték megtermékenyítése. A különböző fejlődési szakaszokban lévő utódok növekedését árgus szemekkel figyelik az állatkert szakemberei.

A Telmatobius dankoi az Atacama-sivatagban lévő Calama nevű bányavároshoz közeli folyóban honos, ám az intenzív ipari tevékenységek és beruházások miatt a folyó rendkívül szennyezetté vált és kiszáradt.

Fotó: iucn.org

Helyi kutatók egy csoportja a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) támogatásával tavaly kimenekített 14 békát a folyóból hátramaradt iszapos területről, majd Santiagóba szállították őket. Az állatok alultápláltak és dehidratáltak voltak.

Az akció nagy nemzetközi figyelmet kapott, mások mellett Leonardo Di Caprio is elismerően írt a kutatók erőfeszítéseiről az Instagramon.

Az állatkertben a kutatók igyekeztek a békák természetes élőhelyét idéző lakhelyet kialakítani az állatok számára.

Fotó: mma.gob.cl/Andres Charrier

Megtalálásukkor a kétéltűek olyan rossz állapotban voltak, hogy a szakemberek abban sem voltak biztosak, hogy egyáltalán a repülőutat túlélik, ám a 14-ből végül 12-en teljesen erőre kaptak, és a nemrég világra jött utódoknak hála talán sikerül megmenteni a fajt a kihalástól.

Gabriel Lobos, a calamai Természettudományi Múzeum kutatója szerint a következő nagy kihívás a békák természetes élőhelyének helyreállítása lesz, hogy idővel visszatérhessenek a vadonba.

Neked ajánljuk
Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Mégsem halt ki az ezüstfejű antechinus Egyre komolyabban fenyegeti a vízhiány a chilei rézkitermelést Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam