2020. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utoljára száz éve látott kaméleont találtak Madagaszkáron (videóval)

A madagaszkári és német kutatókból álló csoport pénteken jelentette be, hogy az afrikai sziget északnyugati részén tett expedíciójuk alatt a Voeltzkow-kaméleon (Furcifer voeltzkowi) több példányát látták.

A Salamandra folyóiratban publikált tanulmányukban leírták, hogy genetikai elemzéssel azonosították a fajt, és megállapították, hogy közeli rokona a Labord-kaméleonnak (Furcifer labordi).

A tudósok úgy vélik, mindkét hüllőfaj csak az esős évszakban él, tojásból kelnek ki, gyorsan nőnek, megküzdenek a riválisaikkal, párosodnak, majd meghalnak – mindezt néhány rövid hónap alatt.

„Ezek az állatok a gerincesek tiszavirágjai” – fogalmazott Frank Glaw, a kutatásban részt vevő bajor természettudományi gyűjtemény hüllő- és kétéltűszakértője.

A kutatók leírása szerint a kaméleon nőstényének mintázata vemhessége alatt különösen színes, ha a példány hímekkel találkozik, vagy izgatott valamiért.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Voeltzkow-kaméleonok élőhelye az erdőirtások miatt veszélyben van.

Neked ajánljuk
Ritka fehér pingvint fedeztek fel a Galápagos-szigeteken (videóval) Sok ezer faj van veszélyben az egyre gyakoribb és pusztítóbb tüzek miatt Meghatározták az Európából száműzendő invazív fajok listáját Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam