2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kezdenek visszatérni a kihalás széléről a hiúzok az Ibériai-félszigeten

A kevesebb mint két évtizeddel ezelőtt a kihalás szélére került ibériai hiúzok száma egyre nő Spanyolországban és Portugáliában, hála a ragadozók megmentésére irányuló erőfeszítéseknek.

A legutóbbi felmérés szerint a félsziget hiúzpopulációja kilencszeresére nőtt az elmúlt 18 évben: a 2002-ben mért 94-ről az állatok száma mostanra 855-re emelkedett – írta online kiadásában a The Guardian.

A kameracsapdákkal és hatalmas türelemmel végzett 2019-es felmérés azt mutatta, hogy a hiúzpopuláció több mint 80 százalékának Spanyolország ad otthont, 311 kölyök született tavaly a félszigeten, és a reproduktív korban lévő nőstények száma elérte a 188-at. A szakemberek a Sierra Morena és a Donana Nemzeti Park területén azonosítottak populációkat.

Fotó: Shutterstock

A hiúzok száma a kártékonynak ítélt állatok elleni állami intézkedések, a ragadozók elsődleges zsákmányát jelentő nyulak számának megcsappanása, valamint a természetes élőhelyeik elpusztítása, feltöredezése, az útépítések és a fokozott emberi jelenlét miatt esett vissza drasztikusan a múlt század végére.

A mások mellett az andalúziai kormány, a portugál hatóságok és környezetvédő szervezetek együttműködésével megvalósult projektek révén azonban

sikerült megállítani az állatok számának csökkenését, felduzzasztani a populációt, és új területekre betelepíteni a hiúzokat.

„Ma egészen jó a helyzet, és azt hiszem, megengedhetjük maguknak, hogy optimisták és viszonylag nyugodtak legyünk, mivel nem csupán regeneráltuk a populációt Andalúziában, hanem új populációkat hoztunk létre Portugáliában – ahol a hiúz korábban kihalt –, valamint Extremadurában és Kasztília-La Manchában is” – mondta Miguel Ángel Simón biológus, aki 22 évet töltött a hiúzok populációjának megóvásával és felduzzasztásával, mielőtt tavaly nyugdíjba vonult.

A program utolsó fázisa a populációk összekapcsolása lesz az állatok genetikai sokszínűségének biztosításáért. A populációkban ugyanis genetikai problémák léphetnek fel, ha egymástól elszigetelve maradnak. Növelni kell továbbá a populációkat, és újakat kialakítani a nyulakban gazdag területeken, emellett fel kell térképezni az állatokra veszélyt jelentő tényezőket. Tavaly például 34 hiúz pusztult el gázolás következtében.

A szakemberek reményei szerint a hiúzok idővel a veszélyeztetettből átkerülnek a sebezhető állatok kategóriájába a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vörös listáján.

Ramón Pérez de Ayala, a Természetvédelmi Világalap (WWF) spanyolországi részlegének munkatársa szerint még 20 év kemény munkája szükséges ahhoz, hogy Spanyolország és Portugália azt mondhassa, megmentette a hiúzokat. „Ha kitartunk és fenn tudjuk tartani a populációnövekedés mostani ütemét, és a szerencse a mi oldalunkon marad, akkor legkevesebb 750 reproduktív korú nőstényünk lesz 2040-re, ami összesen több mint 3 ezer hiúzt jelent” – mondta a szakember.

A hiúzok jelentőségéről szólva Pérez de Ayala megjegyezte, hogy a ragadozóknak fontos szerepük van a mediterrán ökoszisztéma táplálékláncának kiegyensúlyozásában.

Neked ajánljuk
Mégsem halt ki az ezüstfejű antechinus Nőtt a fókapopuláció a Watt-tengernél Kilövésre ítélt rókákat próbál megmenteni Bridget Bardot Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam