2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élőhely hiánya miatt megrekedt a hegyi gorillák állományának növekedése

A Virunga-hegységben élő gorillapopuláció csaknem negyven éve növekszik, élőhelyük mérete azonban nem nő. A populáció szokatlanul nagy sűrűsége miatt a tudósok attól tartanak, hogy a csoportok közötti agresszió és a stressz súlyosan befolyásolja az állatok jóllétét.

A kelet-afrikai hegyi gorillák populációjának sűrűbbé válása és az élőhely hiánya miatt csökkent az állomány növekedésének mértéke – mutatott rá Damien Caillaud, a témában a Science Advances című tudományos lapban szerdán megjelent tanulmányban.

A hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) számának növekedésével az egyes csoportok gyakrabban kerülnek kapcsolatba egymással, ezek a kontaktusok pedig gyakran erőszakot szülnek köztük.

Ennek következtében 2000 és 2017 között a fiatal állatok halálozási aránya jelentősen megnövekedett, és mintegy felével csökkent az állomány éves növekedési rátája.

Fotó: Shutterstock

A Dian Fossey Gorilla Fund és a Kaliforniai Egyetem tudósai a Ruanda, Uganda és Kongó határán lévő Virunga-hegységben élő hegyigorilla-populációra vonatkozó, az elmúlt ötven évből származó adatokat elemezték. Ezek szerint az eredeti csoportok többször szétszakadtak, amikor fiatal ezüsthátúak – hím felnőtt gorillák – elkezdtek összetűzni az idősebb vezetőkkel.

Három csoportból így jött létre 2006-ban ugyanazon a területen tizenegy kisebb. Míg egy átlagos gorillacsoport tíz egyedet számlál, ebben az eredeti három csoportosulásban 26-65 gorilla élt, amelyek között akár nyolc is lehetett ezüsthátú.

Más területekre nem tudtak átköltözni a csoportok, mivel azok vagy mezőgazdasági hasznosítás alatt állnak, vagy már más csoportok lakják. Ilyen sok csoport számára túl kicsi ez a terület.

Míg 2007 előtt alig voltak összetűzések az egyes csoportok között, most már olyan gyakoriak, hogy alig dokumentálhatók – mondta Winnie Eckardt, a Dian Fossey Gorilla Fund munkatársa.

„A populáció szokatlanul nagy sűrűsége miatt a tudósok attól tartanak, hogy a csoportok közötti agresszió és a stressz súlyosan befolyásolja az állatok jóllétét” – mondta Caillaud.

A szakértő szerint a csoportok sűrűsége adott területen fontosabb tényező, mint az állatok száma egy csoporton belül. Ha 100 gorilla él három csoportban, valószínűleg kisebb helyre van szükségük, mint ha tíz csoportba tagolódva élnek.

A Virunga-hegységi állomány jelenleg mintegy 600 állatból áll. Az 1980-as évek elején a 460 négyzet-kilométernyi erdős területen számuk a becslések szerint csupán 250 volt.

A világon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint mintegy ezer hegyi gorilla él. Kelet-Afrikának csak két területén találhatók meg: a Virunga-hegységben és az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Az állatok életét elsősorban a vadorzás fenyegeti.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Anjana, a tigriskölyköket nevelő híres csimpánz (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam