2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult a 2021-es év fafaját kiválasztó virtuális szavazás

Elindult a 2021-es esztendő fáját kiválasztó virtuális szavazás. A november 22-ig tartó voksoláson három fafaj, a kecskefűz, a fehér nyár és a lisztes berkenye közül dönthetnek a természetbarát érdeklődők.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már nyolcadik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon, Az Év Fája tematikus honlapon keresztül szavazzanak a következő év fafajára az erdész szakemberek és minden érdeklődő, akit érdekel az erdők és a fák világa.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom a most induló szavazással a 2021-es esztendő fafaját választja meg a szavazásban részt vevők segítségével.

A honlapon lehetőség nyílik a szavazás naprakész állásának megtekintésére is. A voksolás digitális rendszerébe a szervezők biztonsági alkalmazásokat is beépítettek, és arra kérik a szavazókat, hogy tartsák be az internetes kiválasztás fair play íratlan, valamint az informatikai biztonság írott szabályait. Az érvénytelen szavazatokat törlik.

Három fafajra lehet szavazni.

A kecskefűz (Salix caprea) onnan ismert, hogy fája szolgáltatja részben a húsvéti barkát. Fatermetű egyedei ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették. Egyetlen fűzfajunk, amely nem kizárólag vízpartokon, vizesélőhelyeken fordul elő.

A fehér nyár (Populus alba) az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarjképzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható fajta.

A harmadik választható fafaj a lisztes berkenye (Sorbus aria), középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcsfaja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj.

Fotók: wikipedia.org, shutterstock.com

Neked ajánljuk
Az elmúlt 1250 évben az utolsó két évtized nyarai voltak a legforróbbak a Yellowstone-ban (képgalériával) Vad víz – Aqua Hungarica (filmajánló) 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam