2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kontyos lunda a kihalás szélére került Japánban

A helyi állatvédők igyekezete ellenére csak alig néhány pár madarat figyeltek meg Hokkaido szigetén. A narancssárga csőrrel és az udvarlási időszakban hosszú fehér konttyal rendelkező állat az országban csak két lakatlan szigeten található meg a Hokkaido keleti részén lévő Nemuro-félsziget közelében.

A japánul etopirika néven ismert, mintegy 40 centiméteres állat a Csendes-óceán északi részének partvidéki területein és szigetein odvakban költ. Globális populációjukat 1996-ban még 3,5 millióra becsülték, számuk azonban Japánban az 1970-es évek óta drámaian lecsökkent.

A Hokkaidói Egyetem közlése szerint a 2015-ben végzett hazai számlálás szerint a kontyos lundák száma 1980-hoz képest 87 százalékkal csökkent, így a tengeri madár a környezetvédelmi minisztérium veszélyeztetett fajokat regisztráló vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került.

Kontyos lunda (Fratercula cirrhata) Fotó: Shutterstock

Eddig nem azonosították a populáció csökkenésének konkrét okát, de

a befolyásoló tényezők között lehetnek a minisztérium szerint a globális felmelegedés hatására emelkedő óceáni hőmérsékletek és az, hogy a lundák gyakran a halászok kerítőhálóiba akadva lelik halálukat.

A környezetvédelmi minisztérium és a helyi állatvédő csoportok nyomására a helyi halászati szövetség 2006-ban betiltotta a kerítőhálók használatát, ezek ugyanis súlyos károkat okozhatnak a tengerben vadászó madarakra.

Kataoka Josihiro, az Etopirika Alapítvány környezetvédelmi csoportvezetője szerint 2008 óta nem rögzítették kontyos lundák párzását a Hokkaidóhoz tartozó Kodzsima szigeten, ahol pedig a múltban még fészkeltek ezek a madarak.

Az alapítvány több mint 60 csalimadarat állított ki a szigeten, hogy odavonzzák a kontyos lundákat, eddig azonban nem jártak sikerrel.

Neked ajánljuk
Megkezdődött az idei bálna- és delfinvadászat Japánban Másodszor fenyegeti kihalás a koalákat? Mégis vizsgálatot jelentett be a fukusimai atomerőműnél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Ezek a vállalatok nyerték idén a Fenntarthatóság Szimbóluma versenyt Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam