2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába

Mintegy 60 millió évvel ezelőtt történt olyan utoljára, hogy cikászok, vagy más néven szágópálmák nőttek az Egyesült Királyság területén a szabadban. Most azonban botanikus szakembereknek egy hím és egy nőnemű növényt is sikerült virágzásra bírniuk a szabad ég alatt.

A Wight-szigeten található Ventnor botanikus kert szakembereinek először 2012-ben sikerült egy hím növényt virágzásra bírniuk, tavaly azonban egy nőnemű példányon is megjelent a szép, kúp alakú virágzat. Ez lehetővé tette, hogy évmilliók után először pollent gyűjtsenek be és magokat hozzanak létre a növényekből – írja a My Modern Mat alapján az nlc.hu.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sziget mikroklímája enyhébb, mint a legtöbb brit régióé, de ez így is rendkívüli eredménynek számít.

A botanikus kertben 15-20 évvel ezelőtt kezdtek kísérletezni a cikászokkal, és mára ott tartanak, hogy nemcsak a teleket élik túl, hanem leveleket és virágokat is növesztenek. És bár ez első látásra nagyon pozitív eredménynek tűnhet, érdemes a képet a maga teljességében nézni. Amellett, hogy a globális felmelegedés kedvez egyes fajoknak, másokra kérlelhetetlenül pusztító hatással lesz.

Fotó: botanic.co.uk
Neked ajánljuk
A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” A klímaváltozás száműzi egykori élőhelyéről a bókoló kankalint Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások Indul a pályázat az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam