2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai bölények kezdtek új életet a bulgáriai vadonban

A szabad természetben már kipusztult európai bölények (Bison bonasus) két, eddig állatkertben élő egyedét telepítették vissza a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált program keretében egy dél-bulgáriai természetvédelmi területre.

A Nyíregyházi Állatparkból származó és eddig a Miskolci Állatkertben nevelkedő fiatal bölény mellett a pozsonyi állatkertből származó társa kapott lehetőséget arra, hogy a faj egykor őshonos élőhelyén, a bulgáriai Rodope-hegységben újra természetes otthonra találjon – tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

A Rewilding Europe visszatelepítési projektje révén az első európai bölények 2013-ban érkeztek Bulgáriába. Az időközben más egyedekkel is felduzzasztott csordájukat 2019-ben engedték szabadon, az elmúlt két évben született három borjú pedig jelzi, hogy a faj megtalálta a helyét a vadrezervátumban.

A nemrég Bulgáriába szállított két nőstény jelenleg a vadon élő bölények területén elhelyezett, úgynevezett szoktató karámban él. Szabadon engedésük után szarvasok, farkasok, keselyűk és sok más ritka és veszélyeztetett faj mellett fognak élni.

Az európai bölény azon fajokhoz tartozik, amelyek az állatkerteknek köszönhetik túlélésüket: a korábban még Magyarországon is előforduló állat a 20. század elejére a szabad természetben teljesen kipusztult Európában, az utolsó vadon élő egyedet 1925-ben vadászták le. Az Európa-szerte zajló visszatelepítési programoknak köszönhetően manapság körülbelül 6200 egyed él szabadon a vadonban – olvasható a Rewilding Europe honlapján.

Rövidfilmen a Rodope-hegységben található vadrezervátum Forrás: Rewilding Europe/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: feol.hu
Vissza
Hírfolyam