2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás

A laza bőrével feltűnést keltő Titicaca-tavi béka (Telmatobius culeus) megmentése érdekében egy nemzetközi kutatócsoport fogott össze.

Az akár húsz centiméter hosszúra is megnövő, legnagyobb testű vízben élő békának számító faj rendkívül veszélyeztetett. Szinte kizárólag a Titicaca-tóban található meg, ami Dél-Amerika legnagyobb, sós vízű tava – írja a CNN alapján az Nrgreport.com.

A fő problémát az emberi fogyasztás okozza, de nem tesz jót neki az ebihalaival táplálkozó invazív pisztrángfaj elterjedése, valamint a természetes élőhelyének elpusztítása sem.

Nagyon nehéz megállapítani, hogy mennyi példány lehet életben, de abban biztosak a kutatók, hogy a számuk 1994 és 2004 között 80 százalékkal csökkent. A Titicaca-tó bolíviai oldalán valószínűleg a populáció 90 százaléka eltűnt már.

Most bolíviai, ecuadori, perui és amerikai kutatók fogtak össze azért, hogy megmentsék az állatot a biztos pusztulástól. A fő cél az, hogy először megfigyeljék a békák természetes vizes környezetét, majd felmérjék, mennyi maradt a tóban a fajból. Az így gyűjtött adatok segítenek majd priorizálni, hogy hol kell jobban odafigyelni a természetvédelemre annak érdekében, hogy a békafaj megmenthető legyen.

A sajátos testfelépítése miatt olykor herezacskó békaként emlegetett faj fontos tagja a Titicaca-tó ökoszisztémájának, mert úgynevezett indikátorfaj –  a kutatóknak pontos képet ad az élőhely állapotáról Fotó: Center for Biological Diversity/youtube.com
Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam