2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kiló garnélarák miatt hat kiló más tengeri élőlény pusztul el

A nagyipari halászat közben nemcsak azokat a tengeri élőlényeket fogják ki, amelyeket szeretnének, hanem rengeteg védett és veszélyeztetett élőlény is elpusztul eközben.

Évente több mint 28 millió tonnányi tengeri élőlény pusztul el a halászat járulékos veszteségeként – hívja fel a figyelmet az óceánok élővilágát védő szervezet, az Oceana.

Számításaik szerint évente legalább 650 ezer bálna, delfin és fóka pusztul el abból kifolyólag, hogy fennakadnak a halászhálókon – ezeket hívják járulékos fogásnak. Védett és veszélyeztetett fajok egyedeit is kifogják a halászok, és a leggyakrabban hagyják ezeket elpusztulni, majd visszadobják a tengerbe.

Fotó: Shutterstock

Általában delfinek, bálnák, fókák, tengeri teknősök és olyan halak válnak járulékos fogássá, amelyeket nem adnak el élelmiszerként. De olyan, kereskedelmi céllal kifogott halfajok (p. túl fiatal vagy túl kicsi) példányait is hagyják elpusztulni, amelyek nem érik el a kívánt méretet.

A szakértők szerint a legkárosabb a garnélarák ipari halászata, ennek során ugyanis 1 kilogramm garnélára 6 kiló járulékos fogás jut.

Az Oceana továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a számaik valószínűleg alábecsültek, mert sok halásznak nem kötelező bejelentenie a fogás mellett a járulékos fogás mértékét, így csak az elérhető adatokra tudnak támaszkodni – számolt be a természetvédő szervezet felhívásáról a hvg.hu.

Neked ajánljuk
Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Szokatlanul sok delfint öltek meg a Feröer-szigeteken a napokban Utánajárnak a delfinek rekordszámú leölésének (videóval) A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van Idén is sikeres volt a takarítási világnap
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam