2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdekes módon udvarol a ráncos arcú denevér

Ha a kiszemelt nőstény kiválasztja, a párosodás idejére álla alá ereszti a bőrredőjét, és énekelve, táncolva udvarol a ráncos arcú denevér hímje.

A Costa Rica-i Egyetem tudósa, Bernal Rodríguez-Herrera vezette kutatócsoport hat héten át infravörös és hangfelvételekkel vizsgálta a különleges denevérfaj viselkedését.

A ráncos arcú denevér (Centurio senex) ritka, Mexikóban és Dél-Amerika északi részén honos faj. Az állatok gyümölcsökkel táplálkoznak, nevüket szokatlanul gyűrött pofájukról kapták, amely a hímeknél jóval markánsabban szabdalt, mint a nőstényeknél.

Fotó: wikipedia.org

A násztánc ideje alatt több hím próbálkozik egy helyen, hogy magára vonja a közeli nőstények figyelmét szárnycsapásaival és hangos füttyeivel. Ha egy nőstény érdeklődést mutat, a hím letolja pofájáról a redőt, és lelkes éneklésbe fog. Az aktus után ismét elfedi pofáját az állredővel.

Más esetekben csak ritkán emelik pofájuk elé a maszkot az állatok. Ehhez hüvelykujjukat használják.

Az, hogy riválisaikkal körülvéve, napokon át, alkonyattól nagyjából éjfélig kitartanak a nőstényekre várva, a hímek számára nagyon kimerítő. Ezzel ugyanis a táplálékkeresésre szánt időnek legalább a felét „elpazarolják” – fejtették ki a szakértők.

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam