2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdekes módon udvarol a ráncos arcú denevér

Ha a kiszemelt nőstény kiválasztja, a párosodás idejére álla alá ereszti a bőrredőjét, és énekelve, táncolva udvarol a ráncos arcú denevér hímje.

A Costa Rica-i Egyetem tudósa, Bernal Rodríguez-Herrera vezette kutatócsoport hat héten át infravörös és hangfelvételekkel vizsgálta a különleges denevérfaj viselkedését.

A ráncos arcú denevér (Centurio senex) ritka, Mexikóban és Dél-Amerika északi részén honos faj. Az állatok gyümölcsökkel táplálkoznak, nevüket szokatlanul gyűrött pofájukról kapták, amely a hímeknél jóval markánsabban szabdalt, mint a nőstényeknél.

Fotó: wikipedia.org

A násztánc ideje alatt több hím próbálkozik egy helyen, hogy magára vonja a közeli nőstények figyelmét szárnycsapásaival és hangos füttyeivel. Ha egy nőstény érdeklődést mutat, a hím letolja pofájáról a redőt, és lelkes éneklésbe fog. Az aktus után ismét elfedi pofáját az állredővel.

Más esetekben csak ritkán emelik pofájuk elé a maszkot az állatok. Ehhez hüvelykujjukat használják.

Az, hogy riválisaikkal körülvéve, napokon át, alkonyattól nagyjából éjfélig kitartanak a nőstényekre várva, a hímek számára nagyon kimerítő. Ezzel ugyanis a táplálékkeresésre szánt időnek legalább a felét „elpazarolják” – fejtették ki a szakértők.

Neked ajánljuk
A csecsemő denevérek is gügyögnek Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam