2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Határokon átnyúló programmal védik a madarakat a távvezetékek okozta balesetektől

A klímaválság következményei miatt a vadon élő madárfajok védelme minden eddiginél fontosabbá vált. Számukra a legnagyobb fenyegetést az áramütés és az elektromos vezetékekkel való ütközés jelenti, amelyek több ezer olyan pusztulást és sérülést okoznak, amik elkerülhetők lennének.

Nemzetközi programmal védik a madarakat a nagyfeszültségű távvezetékek által okozott balesetektől – olvasható a MAVIR Zrt. közleményében.

A távvezetékekkel és a közművek egyéb szerelvényeivel való kölcsönhatás okozta madárpusztulást több mint 380 madárfaj esetében dokumentálták, beleértve a kritikus mértékben veszélyeztetett madarakat is.

A projekt területén mintegy 2074 kilométer hosszúságban 8 típusú, a madarakra veszélyes lengővezeték található, ezek nagy veszélyforrást jelentenek 12 faj telelő és költő populációjára nézve.

Fotó: Shutterstock

Mint írják, ezeket a fenyegetéseket akarja csökkenteni az Európai Unió LIFE programjából támogatást nyert Dunai szabad égbolt (Danube Fee Sky) projekt.

A programban több mint 245 kilométer hosszú, kiemelt jelentőségű távvezeték láthatósága növekszik majd, valamint a legveszélyesebb oszlopok közül több mint 3200-at alakítanak át a madarak biztonsága érdekében.

A széles körű, határokon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenőhelye és telelőhelye mentesülhet a probléma alól.

A terv megvalósításának több mint 5 éve alatt a 7 országból érkező 15 partner szoros együttműködést alakít ki, valamint a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazza a madarakat fenyegető veszélyek megelőzése érdekében.

A szeptember 1-jén indult Danube Free Sky Life projekt magyarországi partnere a Mavir Zrt. A program a Duna–Ipoly Nemzeti Park és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területét keresztező nagyfeszültségű távvezetékek térségében valósul meg.

Neked ajánljuk
A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam