2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Száznapos rehabilitáció után engedtek vissza a vadonba egy jaguárt (videóval)

Száznapos gyógykezelést és rehabilitációt követően kerülhetett vissza a vadonba egy jaguár a mexikói Quintana Roo államban. Videófelvételen látható, amint a fiatal hím kiugrik a szállítóketrecből, amelyben a Sian Ka'an rezervátumba utazott, habozva megáll, majd hangtalanul eltűnik a rengetegben.

A mentést hatalmas sikernek nevezte az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nevű nemzetközi állatvédő szervezet, mely csak a napokban tette közzé a felvételt. Azt is közölték, hogy

a térségben először sikerült sebesült jaguárt megmenteni, meggyógyítani, rehabilitálni és visszaengedni a vadonba.

„Egyetlen hang nélkül indult el, hogy visszailleszkedjen az őserdőbe, azonnal álcázta magát” – mondta Joaquin de la Torre, a szervezet karibi és latin-amerikai igazgatója.
A Covinak elnevezett jaguár műholdas jeladóval ellátott nyakörvet visel, hogy a szakemberek figyelemmel kísérhessék a mozgását. „Vadászik, táplálkozik, él és virul, ez önmagában is siker” – tette hozzá de la Torre.

A szervezet a mentésben együttműködött a mexikói Országos Jaguármentő Csoporttal, a szövetségi és az állami környezetvédelmi hatóságokkal.

Mexikóban mintegy négyezer jaguár él. Környezetvédők szerint az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje komoly veszélyben van. Covit június közepén találták meg Chetumalban, lapockasérülést szenvedett, a testén zúzódások voltak, melyek szakértők szerint autóbalesetből származtak, de nem voltak súlyosak.

Neked ajánljuk
Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig Ne etessük a vízimadarakat! Az Év madara 2022: ezúttal a színek jegyében szavazhatunk Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam