2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új főemlősfajt fedeztek fel Mianmarban

A karcsúmajomformák egy új faját azonosították a kutatók Mianmar távoli erdőségeiben, ám a felfedezés örömét beárnyékolja, hogy természetes élőhelyeinek elvesztése és vadászata miatt a faj már most a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

A Trachypithecus popát, amely nevét az élőhelyéül szolgáló Popa vulkánról kapta, a szeme körüli szemüvegszerű foltokról és szürkés bundájáról lehet megismerni.

A vadon élő majmok ürülékén végzett DNS-vizsgálatok alapján a kutatók régóta gyanították, hogy Mianmarban él egy eddig azonosítatlan langurfaj, ám nehéz volt erre bizonyítékot találni.

Az újonnan felfedezett faj élőhelye Közép-Mianmarban Fotó: cms.fauna-flora.org/Thaung Win

A szakemberek most a London, Leiden, New York és Szingapúr természettudományi múzeumaiban őrzött példányokat vizsgálták meg. A Burmába érkezett első felfedezők számos majmot begyűjtöttek, amelyeket azonban soha nem vetettek alá alapos elemzésnek.

A kutatók DNS-t vontak ki a múzeumi példányokból, és lemérték többek között a farkuk és fülük hosszát, majd az eredményeket összevetették a vadon élő populációk egyedeinek méreteivel.

Ezek alapján azonosították az új fajt, a Trachypithecus popát, amely kizárólag az ország középső részén elterülő erdőkben fordul elő. Többségük a Popa vulkán lejtőin fekvő vadvédelmi területen él.

A genetikai vizsgálatok szerint a Trachypithecus popa fejlődése nagyjából egymillió évvel ezelőtt vált el a többi ismert főemlősfajétól.

Fotó: sci-news.com/Thaung Win

A Fauna & Flora International nevű természetvédelmi csoport munkatársa, Frank Momberg szerint a faj tudományos leírása segíteni fogja a megóvására irányuló erőfeszítéseket.

A Trachypithecus popa már most a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik, és kihalás fenyegeti, ezért muszáj megvédeni a még megmaradt populációját, és a helyi közösségekkel, valamint a magánszektorral együttműködve biztosítani a jövőjét.

A faj egyedeinek száma mindössze 200–250 között mozog. Az állatok négy elszigetelt populációra oszlanak.

A göttingeni német főemlőskutató központ munkatársa, Christian Roos szerint a Trachypithecus popára az élőhelyeinek elvesztése és a vadászat jelent fenyegetést. „A vadászat nagy probléma, ám súlyosabb gondot jelent, hogy az állatok élőhelye szinte teljesen eltűnt, összezsugorodott, részekre töredezett, és a részek elszigetelődtek egymástól az emberi terjeszkedés miatt” – jegyezte meg a szakember.

Az elmúlt évtizedben Mianmar nemzetközi együttműködésbe kezdett kutatókkal, ami számos új faj, köztük hüllők és kétéltűek felfedezéséhez vezetett. Egy új főemlősfaj felfedezése azonban ritkaságnak számít.

Neked ajánljuk
Mégsem halt ki az ezüstfejű antechinus Nőtt a fókapopuláció a Watt-tengernél Kilövésre ítélt rókákat próbál megmenteni Bridget Bardot Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam