2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak”

A vándorló madár- és emlősfajoknak rövidebb az élettartamuk, mint „otthon ülő” társaiknak, ám ezt azzal kompenzálják, hogy ez alatt a rövid idő alatt sok utódot nemzenek – derült ki a Nature Communications című folyóiratban megjelent új tanulmányból.

A csaknem 700 madár- és 540 emlősfaj elemzésére épülő vizsgálat eredményei szerint evolúciós szempontból egyik stratégia sem jobb a másiknál. „Ez csupán két különböző mód az élet kihívásainak megoldására” – mondta Stuart Bearhop, az Exeteri Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.

„Egy olyan állat, amelynek rövidebb az élettartama, de sok utódot nemz, végül ugyanannyi másolatot hagy hátra magából, mint egy olyan állat, amelynek lassabb ütemű az élete, és kevesebb utódot produkál”

– magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy mindebben megvan az egyensúly, különben az egyik csoport felülkerekedne a másikon.

Vannak olyan fajok, amelyek mindkét életmódra képesek, ilyen például a barátposzáta.

Fotó: Shutterstock

A klímaváltozás komoly kihívások elé állíthatja a vándorló fajokat, amelyeknek több különböző helyszínen is meg kell birkózniuk a változásokkal, szemben a nem vándorlókkal, amelyeknek csak egyetlen élőhely változásaihoz kell alkalmazkodniuk.

A vándorló állatok az évszakoknak megfelelően kelnek útra, olyan előre látható időjárási mintázatokra támaszkodva, mint a szelek és az óceáni áramlatok. A globális felmelegedés azonban megváltoztatja ezeket a mintázatokat, az emelkedő hőmérséklet, az esőzések és a növényzet változásai révén.

A kék bálna a trópusi vizekben tölti a telet, itt jönnek világra az utódok, míg a nyári hónapokban a magasabb földrajzi szélességeken fekvő táplálkozóhelyekre vándorol.

Fotó: Shutterstock

Egy korábbi kutatás szerint a tengervíz hőmérsékletének emelkedése miatt a nagy testű tengeri emlősök táplálékát jelentő planktonok és halak száma és eloszlása változik, aminek következtében a nőstények legyengülnek, és egyre nagyobb időközönként képesek csak utódot világra hozni.

„A klímaváltozás nem egyenletesen történik, és a hatásai már most súlyosabbak a magasabb földrajzi szélességeken” – jegyezte meg Bearhop, hozzátéve, hogy a vándorló madarak által kedvelt Északi-sarkvidék egyike az ilyen területeknek.

A kutatók szerint a klímaváltozás hatással lesz az állatok szaporodási és túlélési rátáira.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam