2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kardszárnyú delfinek üldözhették el a fehér cápákat Fokváros vizeiből

A Fokföldi-félszigettől keletre elterülő Vals-öböl a két tonnát is nyomó, akár ötméteresre is megnövő fehér cápákról híres. Noha 2010 és 2016 között a partok közelében lévő cápafigyelő pontokon évente átlagosan 205 észlelés történt, később több mint két év alatt egyet sem láttak.

Több elmélet született arról, hogy a fehér cápák miért távozhattak a környékről, voltak, akik szerint a klímaváltozás, mások szerint táplálékaik túlhalászata miatt, azonban eltűnésük egybeesett két kardszárnyú delfin (más néven orka vagy gyilkos bálna) öbölbe érkezésével. Ezek a ragadozók cápákra vadásznak, gyakran csak a májukat eszik meg. Az orkák akár 5,4 tonnásra is megnőhetnek, átlagos hosszuk 5-7 méter.

Fehér cápát megfigyelő búvár Fotó: Shutterstock

2017-ben öt fehér cápa maradványait találták meg a közeli Gaansbaiban, orkák végeztek velük. Egy másik cápa tetemére idén bukkantak rá a tengerparton, ezt is hasonlóképpen ölték meg a kardszárnyú delfinek, és „az áldozatok száma sokkal nagyobb lehet” – mondta el a jelentés bemutatásakor Alison Kock tengerbiológus, a bizottság egyik tagja.

A kormány által márciusban megbízott 9 tagú nemzetközi szakértői bizottság jelentésében megállapította, hogy a fehér cápák eltűnése „valószínűleg a kardszárnyú delfinek közelmúltbeli megjelenése és támadásai számlájára írható, nem a halászat áll a hátterében”. Megemlítették, hogy „turisztikai szempontból is veszteség a fehér cápák távozása”.

Gyilkos bálnák, más néven orkák Fotó: Shutterstock

A cápák megfigyelése hajókról és víz alatti ketrecekből az egyik fő turistalátványosság volt Fokvárosban.

Szakértők szerint mintegy 1250 cápafaj létezik, többségük már védett. Dél-Afrikában a cápafajok 14 százaléka veszélyeztetett.

Neked ajánljuk
Sok ezer faj van veszélyben az egyre gyakoribb és pusztítóbb tüzek miatt Ritka kiviket engedtek szabadon Új-Zélandnál Apró baglyot mentettek ki a New York-i Rockefeller Center karácsonyfájának ágai közül Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam