2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomkövetőt kapott a világ utolsó ismert fehér zsiráfja és öt hirola (videóval)

A kenyai Ishaqbini Hirola rezervátumban élő bika azután vált fajtájának utolsó képviselőjévé, hogy a vadorzók márciusban végeztek az ország egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és hét hónapos borjával. Most nyomkövetőt szereltek fel a bikára, hogy megóvják az orvvadászoktól.

Az állatot júniusban észlelték a rezervátumban, 111 nappal a másik két fehér egyed elvesztése után. A fehér bika szőrének színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, amely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

A zsiráf egyik szarvára erősített nyomkövető óránként jelzi a vadőröknek, hogy merre jár az állat.

Öt vadászantilopot vagy más néven hirolát (Beatragus hunteri) is nyomkövetővel szereltek fel a rezervátumban, hogy a vadőrök a súlyosan veszélyeztetett patásokon is rajta tudják tartani a szemüket.

Fotó: edgeofexistence.org/Tim Wacher

Nyolc évvel ezelőtti megalapításakor a rezervátum még csak 48, a tavaly decemberi adatok szerint azonban már 118–130 vadászantilopnak ad otthont.

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.

Neked ajánljuk
Megmentették a végső kihalástól a nyergeskenguruk egy populációját Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Arcfelismerő rendszert akarnak bevezetni a koalák megóvásáért Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam