2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött a madáretetési szezon

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is.

Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart.

Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

Magyar Madártani Egyesület (MME) felhívja a figyelmet arra, hogy az énekes madaraknak adható téli madáreleségek négy nagy csoportba sorolhatók:

  • napraforgó (ez az eleség már önmagában is elegendő);
  • alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal);
  • állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó)
  • és az ivó- és fürdővíz kihelyezése is fontos, a befagyott itatókban pedig szükség van a naponkénti vízcserére.
Barát cinege (Parus palustris) áll a madáretető szélén, csőrében egy napraforgószemmel. Az ornitológusok szerint a téli madáretetést az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől) el kell kezdeni, és a rendszeres táplálék kihelyezésének a tavaszi fagyok végéig, akár április középéig is folyamatosnak kell maradnia
Fotó: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor

Az énekes madarak téli etetésével szemben a vízi madaraknál ez tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és pusztítja el az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

A vízi madarak esetében a kenyérrel való táplálás megbetegíti a madarakat, például kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozhatja. Növeli továbbá a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését – figyelmeztetnek a természetvédők a közleményben.

Neked ajánljuk
A költési időszaknak vége, ezért látunk kevesebb madarat augusztusban Kiviének-számlálás volt Új-Zélandon Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam