2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tarajos sült „lőtt” a kameracsapda a Kiskunságon

A Kiskunsági Nemzeti Park Bócsán kihelyezett vadkamerája november 18-án este  kapta lencsevégre az Afrikában őshonos fajt, amely a hazai faunának nem része. A sült egyelőre csak a kameracsapda fotóin látták, nyomait nem találták meg.

A tarajos sül napjainkban már a mediterrán régióban, Olaszországban és a Balkánon is megtalálható. A szakemberek nem tudják, hogy a kameracsapdával rögzített példány honnan került a területre. Talán valahonnan fogságból szökhetett, de a nemzeti park közleménye szerint nem zárhatják ki azt sem, hogy Szerbián keresztül érkezett hozzánk.

A faj jó alkalmazkodóképességű, sokféle élőhelyen megtalálható, és nagy távolságokat képes megtenni élelemkeresés közben. Dél-Európában a telet üregekben tölti, de nem alszik téli álmot.

A tarajos sül a bócsai kameracsapda felvételén Fotó: www.knp.hu

A sül, bár tüskés, nem rokona a rovarevő sünnek, a rágcsálók közé tartozik. Éjszaka jár táplálék után, a nappalt üregrendszerében pihenve tölti. Bár alapvetően békés növényevő, ha sarokba szorítják, fenyegetve érzi magát, harciasan védekezik. Ilyenkor tüskéit felmereszti és „csörgeti”. Ha ez a riasztás nem elegendő, akkor a támadónak hátat fordítva, hátrálva támad.

A közhiedelemmel ellentétben nem tudja tüskéit kilőni, viszont ezek nagyon lazán kapcsolódnak a bőréhez, szinte azonnal leválnak, amint valamibe belefúródnak. A tüskék vége kampós, így igen nehéz őket kiszedni. A nemzeti park éppen ezért felhívta a figyelmet, az állatot senki ne próbálja meg befogni, mert sérülés lehet a vége.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: knp.hu
Vissza
Hírfolyam