2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan alakítsuk ki a kertünket, hogy az állatvilág is örömét lelje benne?

A téli hónapokra számos emlős-, kétéltű-, hüllő- és madárfajnak nyújthat menedéket vagy életmentő táplálékot a kertünk, ha idejében megteremtjük a feltételeket.

Bár lakóhelyünk fekvése nagymértékben befolyásolja a télre behúzódó fajok sokféleségét és számát, sose feledjük: még ha nem is érzékeljük (látjuk-halljuk) naponta az állatok jelenlétét, számos faj példánya húzódhat be a felkészített telkünk egyes zugaiba telelni vagy éppen eleséget keresni. Az Agrofórum összegyűjtötte, mit tehetünk kertünkben a különböző állatfajok téli támogatására. 

  • Hagyjunk meg egy kisebb, magas fűvel borított területet! Ez nemcsak télre jó tanács: az év többi szakában is biztosított, természetes és hosszabb időre bolygatatlan búvóhely tökéletes hely a sünöknek, hasznos rovaroknak. Ne féljünk attól, hogy ezen a területen a kártevők is felszaporodhatnak: őket elintézik a télen szárnyaink alá vett segítőtársaink! A területnek nem kell nagynak lennie, már egy-két négyzetméter elegendő.
  • Készítsünk téli lakhelyet kerti hulladékból! Az őszi metszési munkálatokból és a lombhullásból származó növénymaradványokból ideális búvóhely készülhet az állatoknak: a halomba rakott ágak, levelek, kisebb farönkök nyújtotta menedéket a sündisznó, sőt számos béka- és gyíkfaj is felkeresheti majd. A rovarevő madarak számára pedig  „terülj-terülj asztalkám”-ként funkcionálhatnak.
  • A nem menedékhelynek szánt, de régóta nem mozgatott, halomba rakott növényi maradványokat ne gyújtsuk meg, és a felaprításának, átmozgatásának se essünk neki úgy, hogy előtte óvatosan ne ellenőriztük volna a kupacot!
  • Csökkentsük a bolygatással járó kerti munkákat!  Az ágyások meghagyásával a növényi maradványokban telelő hasznos rovarok (pl. katicabogarak) számára biztosítunk búvóhelyet, a föld felásásának mellőzésével a nyugovóra térő békák és poszméhek lélegezhetnek fel.
  • Ne feledkezzünk meg a madáretető és -itató feltöltéséről sem!
  • Építsünk süngarázst! Sündisznók számára külön bejáratú szálláshelyet is alkothatunk. A sok helyen süngarázsnak nevezett építménybe akár több állat is befészkelheti magát.
Így készül a süngarázs Forrás: Natural History Museum/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam