2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a mókusok sikerének kulcsa?

A tudomány közel 300 mókusfélét ismer, az állatok a bolygó minden szárazföldi környezetében fellelhetők a trópusoktól a fagyos térségekig. De mi a titkuk?

A Madridi Complutense Egyetem és Földtudományi Intézet, illetve az Alcalá de Henares-i Egyetem csapata azt vizsgálta, mi járult hozzá a mókusok környezeti sikereihez, és hogyan tudtak alkalmazkodni a múltban lezajlott klímaváltozásokhoz. Iris Menéndez és társai szerint a kulcs az ökológiai specializáció – számolt be a Phys.org alapján a National Geographic.

Menéndez szerint azok a fajok vannak a legnagyobb veszélyben, amelyek csak nagyon specifikus élőhelyeken vannak jelen. 

Azok a fajok, amelyek különböző klímájú régiókban élnek, kevésbé fenyegetettek, és akár évmilliókon át fennmaradhatnak.

A kutatók úgy gondolják, hogy a hegyi régiókban élő állatokból például nagyobb eséllyel alakulnak ki újabb fajok: a melegebb periódusok során a populációk izolálódhatnak, végül pedig új fajok jöhetnek létre az egyes csoportokból.

A mókusok sikerességét természetesen más faktorok is befolyásolják. A rágcsálók például eredetileg fákon éltek, bizonyos fajok azonban a földi életmódra álltak át – ez aztán elősegítette, hogy újabb környezeteket is meghódíthassanak Fotó: shutterstock.com

A mókusfélék evolúciójának vizsgálata annak megértésében is segíthet, hogy a mostani klímaváltozás miként hat majd az állatokra. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy azok a fajok fognak a legnagyobb eséllyel eltűnni, melyek a leginkább specializálódtak egy adott környezethez.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam