2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elszabadult lazacok veszélyeztetik Tasmania vizeinek élővilágát

Egy halgazdaságból szökött ki 50 ezer lazac Tasmaniában – környezetvédők szerint a halak komoly károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában.

A lazacok egy hétfői tűzeset után tudtak kiszökni, melyben megrongálódott az elkerítésükre használt felület is, írja a Guardian alapján a 444.hu

A halakat korábban tulajdonló vállalat, a Huon Aquaculture vezetője, Peter Bender szerint a halak nem jelentenek semmiféle környezeti veszélyt, és a megszökött lazacok általában eleve nem húzzák sokáig. Mások viszont nem értettek egyet ezzel a megközelítéssel: egy helyi szervezet elnöke, Peter George szerint ez olyan, mintha valaki azt állítaná, hogy egy szennyvízszivárgás is jó dolog, hiszen tápanyagok jutnak így vissza az élelmiszerláncba.

Szerinte azonnali vizsgálatra van szükség, hogy kiderítsék, mekkora veszélyt jelent a helyi vizek élővilágára a gigantikus lazacraj. 

Az Environment Tasmania képviselője, Laura Kelly szerint a nemzetközi szakirodalom egyetért abban, hogy a nagy lazacszökések képesek befolyásolni az ökoszisztémákat: a rengeteg új hal miatt például sok hal éhen halhat, és szintén a már említett 2018-as tanulmány azt találta, hogy a megszökött lazacok igenis szorítottak ki vadon élő halakat. 

A környezetvédők nem osztják a helyi horgászok lelkesedését Forrás: ABC News (Australia/youtube.com
 
Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam