2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén se etesd a vízimadarakat!

Az első fagyokkal megkezdődött a madáretetési szezon, amiben sokan aktívan részt vesznek. A Magyar Madártani Egyesület abban segít, mivel, illetve mivel ne etessük a madarakat.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) közleményben ad tanácsokat, hogy a téli időszakban hogyan etessük azt a körülbelül ötven madárfajt, amely látogatja az etetőket. Az MME arra is felhívta a figyelmet, hogy az is fontos, hogy a madaraknak ivó- és fürdővizet is helyezzünk ki, a befagyott itatókban pedig naponta cseréljük a vizet – idézi a hvg.hu.


Az énekesmadarak téli etetésével szemben a vízimadaraknál sokkal óvatosabbnak kell lenni, őket megbetegíti, ha kenyérrel etetjük őket, és az etetés kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami miatt tömegesen jégbe is fagyhatnak.

Vagyis az énekesmadaraknál bevált és ajánlott szokások tömegesen sodorják veszélybe, betegítik meg és pusztítják el a vízimadarakat. A természetvédők arra is figyelmeztettek, hogy az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését is.

Neked ajánljuk
Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam