2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás száműzi egykori élőhelyéről a bókoló kankalint

A szépséges kis virág veszélyeztetett fajnak számít finn és norvég területen is, emellett egy Európai Unióban érvényes élőhelyvédelmi direktívának is része. Egy nemrégiben elkészült tanulmányból az derült ki, hogy a Botteni-öböl közeléből származó növény jobban bírja a hideg, számára idegen élőhelyen, mint ott, ahol őshonos.

A PeerJ folyóiratban publikált kutatás során a tudósok vadon élő virágok magvait gyűjtötték be, majd természetes téli körülményeket utánzó hidegkezelés után azokból palántákat neveltek. 2013-ban, öt botanikus kertben ültették el a kankalin finn és norvég változatát, majd 4 évig követték a fejlődésüket.

A jelenlegi élőhelyektől különböző területekkel a jövőbeli klímaviszonyokat szimulálták a kutatók.

Bókoló kankalin Szibériából Fotó: ledum/inaturalist.org

A növények a kutatók elvárásainak megfelelően a délebbi helyszíneken nehezebben éltek meg, sok növény elpusztult már az első évben. Ez azt jelenti, hogy a melegedés végzetes lehet a növény számára, ha nem tud északra húzódni. Azonban az északi botanikus kertekben is nagy különbség mutatkozott.

„Meglepődtünk, de a virág délebbi, finn variánsa sokkal jobban növekedett az észak-norvég területen, mint saját hazájában, ráadásul még az ott honos norvég változatot is felülmúlta a sikerességében”

– mondta Maria Hällfors, a Helsinki Egyetem növénybiológus kutatója. Svanvik jelenlegi hőmérsékleti viszonyai olyanok, mint Oulu hőmérséklete volt a jelenlegi felmelegedés előtt, azonban a saját klímamúltjánál 1,146 Celsius-fokkal melegebb volt így is.

„Ez azt jelenti, hogy a klímaváltozás már most hatással van a növényre. Csak találgatni tudunk, vajon hány további faj szenved már most a környezete megváltozásától, ha nem képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.”

„A finn bókoló kankalinnak nincs olyan útvonala, amelyen tovább terjedhetne észak felé. Ilyen esetekben csak azzal tudnánk megmenteni, ha emberi kéz munkájával egyenként átültetnénk a virágokat északi élőhelyekre, vagyis mesterséges migráció segíthetné csak a túlélését. Mindenképp arra van szükség, hogy a jelenlegi élőhelyén kívüli területeken biztosítsuk számára a túlélés esélyeit” – tette hozzá Hällfors.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam