2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiába ellenállóak a jaguárok, a klímaváltozás így is próbára teheti őket

Egy újonnan elkészült kutatás szerint a klímaváltozás hatásait egyelőre jól viselnék a jaguárok, ám az ugyanezen okból megfogyatkozó zsákmányállataik nélkül ők is a vesztesek közé kerülnek.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem vezette azt a kutatást, amelyben a jaguárok várható jövőjét és túlélési esélyeit vizsgálták. A kutatáshoz 2016-ban a távoli, 20 800 négyzet-kilométeres Pacaya Samiria Vadvédelmi Területre látogattak, amely Peru amazóniai régiójában található.

Kameracsapdák, ürülékelemzések, jaguárökológiai felmérések, valamint az őslakos vadőrök segítségével készült felmérések adataiból számították ki, hogy a területen hány jaguár élhet.

Hat különböző jaguárpopulációs helyzetet elemeztek, benne olyan információkat, mint a magányosan élő nagymacska viselkedése, párzása, a kölykeinek születése az év egy bizonyos szakában, az állatok versengése, az illegális vadászatuk vagy épp az éhhaláluk, illetve a kulcsfontosságú zsákmányállataik mennyisége.

„A számításokból az derült ki, hogy a jaguárok jól megbirkóznak mind az extrém aszályos, mind a kiugróan árvizes időszakokkal, azonban az már végzetes lehet számukra, ha ezek az időjárási helyzetek rövid időn belül megismétlődnek” – mondta Kevin Burrage professzor. A klímaváltozás pedig ezek egyre gyakoribbá válását hozza majd.

További veszélyt jelenthet mind magának a jaguárnak, mind pedig a zsákmányállatainak ember általi vadászata, illetve az élőhely csökkenése: például erdőirtások révén.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam