2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Decemberben a Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy ha valaki egy kicsit rövidlátó, szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fogja látni az égitesteket. Ilyen együttállás nem volt a 18. század óta, és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz.

A két bolygó december 21-én, a téli napforduló idején lesz a legközelebb egymáshoz, 6 ívpercre. Ez azt jelenti, hogy a holdkorong átmérőjének mindössze egyötöd része lesz közöttük a távolság – mondta el Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatója az MTI-nek.

A két bolygó közelsége már december elején is megfigyelhető lesz. Ha valaki kicsit rövidlátó, úgy látja majd december közepén-végén, mintha összeolvadt volna a két bolygó.

A jelenséget távcsővel napnyugta után, alacsonyan a délnyugati horizont felett lehet megfigyelni. Olyan helyről érdemes fürkészni az égboltot, ahol nem takarják el házak vagy fák a délnyugati irányt. Még a 200-250-szeres nagyítású távcsövekben is egy látómezőben lehet majd látni a Jupitert és a négy legnagyobb holdját, valamint a Szaturnusz öt legfényesebb holdját és gyűrűjét.

A Jupiter az Európa műholdról nézve Fotó: NASA

Az égi jelenség a Föld, a Jupiter és a Szaturnusz mozgásából és keringési idejéből adódik. A Jupiter 11 év alatt kerüli meg a Napot, a Szaturnusz pedig több mint három évtized alatt. A bolygók szépen, naprendszeri óraműként járják körbe az útjukat, és időnként a Földről nézve úgy jön ki, hogy egymás mellett látszanak – mondta a csillagász, hozzátéve, hogy

a Jupiter Vénusz-közelítése még látványosabb szokott lenni, vannak, akik azt mondják, hogy a betlehemi csillag is ennek a két bolygónak a közelsége volt.

A Szaturnusz, előtérben a Jupiterrel Forrás: Shutterstock/NASA

A téli égbolt látványosságai közé sorolta a csillagász azt is, hogy az esti égbolton kelet felé még mindig jól látszik a Mars, ahol pár héttel ezelőtt porvihar kezdődött. A csillagászok most azt várják, hogy hamarosan az egész bolygót eltakaró vihar keletkezik belőle.

Neked ajánljuk
Egy hatalmas csillag haldoklását követték nyomon csillagászok (videóval) Egy hatalmas csillag haldoklását követték nyomon csillagászok (videóval) Az állatfajok kihalása a növények fennmaradását is befolyásolja Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: m.hvg.hu
Vissza
Hírfolyam