2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négyszáz év óta először épült hódgát az angliai Exmoor területén

A hódok vadászata a kipusztulásukhoz vezetett Nagy-Britanniában a 16. században, ám a 2000-es években indított erőfeszítéseknek köszönhetően azóta sikerült visszatelepíteni őket a szigetország több területén, amelynek célja a térség folyóinak helyreállítása, valamint az áradások csökkentése.

A rágcsálókat január végén költöztették át Somersetbe egy skóciai vadpopulációból a National Trust nevű brit szervezet projektje részeként. A vadkamerák felvételein látható, ahogy az állatok a fákat rágcsálják, és gyűjtik a növényeket a gát megépítéséhez a Mineheadhez közeli Holnicote birtokon.

Az építmény búvóhelyként szolgálhat a ragadozók elől menekülő állatoknak, élelemtárolására is alkalmas, ezenkívül természetes árvízvédelemként szolgálhat.

„Egyszerűnek tűnhet ugyan, ám ez a hódgát rendkívül különleges. Csaknem félezer év óta ez az első ilyen építmény Exmoorban, és azt jelzi, hogy lépésváltás történt a vidék kezelésében” – mondta Ben Eardley, a National Trust projektmenedzsere.

Fotó: National Trust

Hozzátette: „ami igazán elképesztő, az az, hogy ez a gát mindössze néhány hete van itt, és már hozzájárult egy vizenyős terület kialakulásához”.

A térségben már most megjelentek a jégmadárfélék, és idővel, ahogy a hódok kiterjesztik a gátjaik és medencéik hálózatát, újabb vadállatok bukkanhatnak fel, köztük kétéltűek, rovarok, denevérek és madarak.

„Ahogy szembenézünk a klímaváltozás hatásaival és az egyre rendszeresebbé váló szélsőséges időjárási jelenségekkel, muszáj, hogy az ilyen természetes intervenciókra is építsünk” – jegyezte meg Eardley.

Neked ajánljuk
Kurta lábú zsiráfokat találtak Afrikában (videóval) Visszaszorulóban az orvvadászat Namíbiában Tenger alatti szénbánya épül Angliában A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam