2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nálunk ritkán látható hattyút figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tónál

Két kis hattyút (Cygnus bewickii) figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tónál. A sarkvidéken költő faj a Kárpát-medencében csak ritkán bukkan föl.

A két madarat előbb szerda délután Orosházán, repülés közben észlelték, majd megfigyelték, amint az éjszakai pihenésre készülődnek a kardoskúti Fehér-tónál. Másnap reggel kirepültek, és később Nagykopáncsnál a darvak között jó pár madarász megnézhette ezeket a ritka hattyúkat – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja.

A kis hattyúk az erdőhatártól északra, az európai és az ázsiai sarkvidéken költenek, majd októberben és novemberben az Északi-tenger nyugati részére vonulnak, a telelő példányok közül nagy ritkán fordul elő néhány a Kárpát-medencében.

A Fehér-tónál megjelent kis hattyúk egyike Fotó: MME Csongrád megyei Csoport / Kaczkó Ádám

A kis hattyú jóval kisebb – 120 centiméteres hosszúságú –, mint a másfél méteres énekes hattyú (Cygnus cygnus) vagy a szintén ekkora bütykös hattyú (Cygnus olor). A kifejlett példányok tollazata fehér, csőrük töve sárga, hegye fekete. A fiókák más hattyúfajokhoz hasonlóan szürkék, de a költőhely rövid nyara miatt gyorsabban fejlődnek, már hat hét után kirepülnek.

A kis hattyúpár Fotó: MME Csongrád megyei Csoport / Mészáros Csaba

A kis hattyúk fejükkel víz alá bukva, tótágast állva keresnek élelmet. Táplálékuk vízinövények leveleiből és magvaiból, rovarokból, férgekből, apróbb halakból, kétéltűekből áll, más hattyúkhoz képest szívesebben fogyasztanak vékony héjú kagylókat, csigákat is.

Neked ajánljuk
Folytatódik a településfásítási program Eltűnhetnek az ősz megszokott színei? További intézkedésekre lesz szükség az uniós klímacélok teljesítéséhez Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam